Дрогобиччина-дайджест: найважливіші та найцікавіші новини, які маєте знати

Відремонтують приміщення колишньої гімназії, в якій навчався Іван Франко

На Дрогобиччині з робочим візитом перебувала заступник голови облдержадміністрації Ірина Гримак. Мета візиту – оглянути місця, пов’язані з іменем Івана Франка, 160-річний ювілей якого відзначатимемо у серпні.

Разом з великою делегацією – народним депутатом України Богданом Матківським, Дрогобицьким міським головою Тарасом Кучмою, головою райдержадміністрації Максимом Лісогором, головою районної ради Михайлом Сікорою, депутатом Львівської обласної ради Михайлом Задорожним, заступником голови РДА Володимиром Шутком, головою постійної депутатської комісії районної ради Миколою Лук’янченком, керівником художньої школи Ігорем Шимком, начальником міського відділу мистецтв Олегом Яводчаком, директором міського Народного дому ім. І.ФранкаПетром Косом – обласний посадовець відслідкувала усі проблемні місця у Народному домі імені І. Франка, будинку колишньої гімназії, де свого часу гриз граніт науки Великий Каменяр.

Михайло Задорожний наполягав приділити належну увагу ремонту приміщення гімназії часів Івана Франка, в якому тепер розміщений філологічний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка.

«В усі Франкові ювілеї цей будинок відвідує багато гостей як з України, так і з-за кордону, –каже Михайло Задорожний. – Це покладає на нас обов’язок вишукати необхідний фінансовий ресурс, щоб привести його до належного стану».

Заступник голови облдержадміністрації оглянула відновлений пам’ятник Папі Римському Іванові Павлу ІІ, помолилася в костелі.

Відтак Ірина Гримак разом з районною владою відвідала село Нагуєвичі. Тут до Франкового ювілею планують відновити функціонування дитячого дошкільного закладу, завершити створення стежки до урочища «Ярина» із цілющим джерелом та капличкою, куди часто любив приходити Каменяр.

«План дій намічено, – зазначила заступник голови облдержадміністрації, – далі треба підрахувати необхідні кошти і визначити пріоритетні об’єкти, куди в першу чергу скерувати фінансову підтримку».

Бюрократія чи халатність: бійці АТО досі не можуть отримати статус учасників бойових дій

У Дрогобицькому районі триває непорозуміння щодо обліку демобілізованих, інформація про яких відсутня у військкоматі.

Декілька осіб через непорозуміння з документами досі не можуть отримати статус учасника бойових дій. Чимало проблем – об’єктивних і суб’єктивних – є у питанні виділення земельних ділянок. Серед демобілізованих є попит на сімейний відпочинок, однак закон передбачає безкоштовне оздоровлення тільки для учасників АТО. Є проблеми і у напрямку психологічної реабілітації.

Ці та інші проблеми порушувались під час зустрічі в райдержадміністрації з учасниками АТО, інформує сектор з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю РДА.

Розпочинаючи зустріч, заступник голови райдержадміністрації Іван Мізерник попросив присутніх хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих та померлих українських воїнів, які захищали незалежність України на її східних кордонах.

Координація роботи з учасниками АТО та їхніми родинами у районі покладена на центр соціальних служб сім’ї та молоді. Провідний спеціаліст Центру Олександр Філіпенко у своїй доповіді відзначив налагодження співпраці з військкоматом щодо обліку демобілізованих, безкоштовне забезпечення ліками та зубопротезуванням.

За словами посадовця, 39 дітей учасників АТО відпочивали у дитячих відпочинкових таборах, 40 осіб оздоровлювалися у санаторіях Трускавця і Моршина. До речі, як зазначив доповідач, у хлопців дуже позитивні враження про відпочинок у Моршині, чого не скажеш про умови, з якими вони зіткнулися у Трускавці.

Завдяки співпраці з ГО «Асоціація учасників АТО Львівщини» 4 демобілізовані разом з сім’ями відпочивали у пансіонаті «Вернигора» у Модричах. Спільно опрацьовується також можливість відпочинку учасників АТО за кордоном. Вже домовлено, що один атовець поїде відпочивати в Іспанію.

Окрім інших належних їм виплат, демобілізовані жителі району отримали з районного бюджету допомогу на загальну суму понад 773 тис. грн. У цьому році такі виплати мають продовжитись. З бюджету відділу освіти 88 дітей учасників АТО отримали грошову допомогу на харчування в сумі 680 грн на дитину.

Розглядається можливість виділення у 2016 році коштів для ремонту житла. Торік було придбано 3 квартири сім’ям загиблих на загальну суму біля 2 млн грн. 138 учасників АТО отримали дозволи на виготовлення документації на земельні ділянки, загальною площею 42 га.

О. Філіпенко подякував за плідну співпрацю ГО «Асоціація учасників АТО Львівщини», «Центр милосердя», БО «Львівська освятні фундація», добродійці Лесі Цибак (Італія).

Учасник АТО Михайло Фарима повідомив своїх товаришів про створення ГО «Вартові Прикарпаття», яка допомагатиме демобілізованим вирішувати їхні проблемні питання.

Директор Стрийського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин інформувала учасників АТО про послуги, які вони можуть отримати, звернувшись до Центру.

Під час зустрічі йшлося також про необхідність напрацювання дієвих методів та форм для інформування учасників АТО про їхні права.

Керівники служб та структурних підрозділів райдержадміністрації відповіли на запитання присутніх та надали необхідні роз’яснення.

 2 млн грн для Трускавця з Державного фонду регіонального розвитку

У Трускавці два проекти профінансують з Фонду державного регіонального розвитку.

Про це стало відомо на засіданні регіональної комісії з конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів, які реалізовуватимуться на Львівщині за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Загалом фонд налічує 220 млн грн. Із шести поданих проектів Трускавця співфінансування отримають два: «Перша УРБАН-бібліотека» – 980 тис. грн та проект реконструкції поліклінічного корпусу Трускавецької міської лікарні – 958 тис. грн.

Прохідний бал для отримання коштів від ФДРР – 69,5. По якості проектів Трускавець в десятці найкращих. Проект бібліотеки набрав 87,16, а проект реконструкції поліклініки – 90 балів.

Ансамбль з Трускавця – переможець відвідбіркового туру конкурсу «Україна має таланти»

Ансамбль з Трускавця став переможцем першого відвідбіркового туру конкурсу «Україна має таланти -8. Діти».

Переможцем став учень 3-Б класу  Любомир Закутинський, який грав на мандоліні разом з активними учасниками ансамблю «Лісові квіти» (художній керівник Людмила Нелипа).

Виступ колективу  сподобався суддям та присутнім, зал просто вибухнув аплодисментами 

І таке буває: дрогобичанин вимагає демонтувати домофон

Мешканець Дрогобича п. Гірчак вимагає демонтувати домофон на дверях під’їзду будинку, в якому він проживає, оскільки встановлення пристрою не було погоджено з усіма мешканцями.

З цього приводу п .Гірчак звернувся на лінію 112. За дорученням голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки голова райдержадміністрації Максим Лісогор побував в оселі п. Гірчака (вул. М.Грушевського, 148). Мешканець, посилаючись на чинне законодавство, стверджує, що встановлення таких пристроїв має бути погоджене з усіма мешканцями, чого не було зроблено, та наполягає на його демонтажі.

Голова райдержадміністрації уважно вислухав скаржника та повідомив, що це питання буде врегульовуватися спільно з міською владою, – передає сектор з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю РДА.

Для підтримки обдарованих дітей на благодійному аукціоні зібрали 3865 грн

У Художньому музеї Михайла Біласа у Трускавці відбувся благодійний мистецький аукціон-продаж мистецьких робіт з виставки «Шевченко в дитячому вимірі» на підтримку обдарованих дітей міста.

Це п’ятий аукціон, на якому вже традиційно були представлені дитячі роботи учнів художнього відділення Трускавецької дитячої школи мистецтв імені Романа Савицького.

На аукціоні-продажі було зібрано 3865 гривень. За ці кошти заплановано придбати художні матеріали для подальшої навчальної роботи дітей та організувати для учнів екскурсію в музей-церкву св. Юра в м. Дрогобич.

Свято танцю та краси  «YUVENTA DANCE OPEN CUP – 2016»

В Трускавці під патронатом  міського голови Андрія Кульчинського  та за сприяння відділу культури Трускавецької міської ради відбулись Відкриті змагання зі спортивного танцю «YUVENTA DANCE OPEN CUP – 2016».Насолодитись мистецтвом танцю мали нагоду як трускавчани, так і гості міста.

Цілком ймовірно, що їхній наступний візит в наше місто відбудеться зовсім скоро, повідомляє прес-служба Трускавецької міської ради.Адже, як повідомив організатор змагань,  керівник клубу спортивного танцю Юрій Задорожній, наступні змагання із спортивного танцю пройдуть в Трускавці вже цієї осені.

У Трускавці визначили володарів найсильнішого удару

У Трускавці відбувся відкритий чемпіонат Трускавця із сили удару.

Участь у чемпіонаті могли взяти чоловіки віком від 18 років. Змагались охочі у номінаціях: удар рукою(класичним стилем), удар рукою (вільним) стилем, удар ногою. Також учасники ділились на вікові категорії: до 70 кг, до 90 кг, понад 90 кг.

Згідно правил чоловіки наносили удар забинтованою рукою/ногою(при бажанні) по спеціальному силоміру, який об’єктивно вимірює силу удару в абсолютній величині(кілограм-сила).

Призерів чемпіонату нагородив міський голова Андрій Кульчинський, інформують у міській раді. “Чемпіонат із сили удару – хороша ініціатива. Цих хлопців необхідно підтримати та розвивати. Це – майбутні чемпіони та майстри спорту. Нам є ким пишатись» – прокоментував змагання міський голова.


Алея слави загиблим АТОвцям – на місці радянського меморіалу?

Зустрічі міського голови Андрія Кульчинського з учасниками АТО будуть проходити щомісяця. Про це інформує прес-служба міськради.

На зустріч міського голови з трускавчанами, учасниками АТО були запрошені керівники відділів, працівники соціальних служб, керівництво міської ради, а також представники громадської організації “Меч Арея”, яка заснована самими учасниками антитерористичної операції. Тож на свої запитання присутні отримували фахові відповіді вповноважених осіб. Серед присутніх в залі були військові, які надалі служать, демобілізовані та батьки й рідні воїнів, які зараз в зоні АТО. Найбільше військових турбували питання міських перевезень , виділення земельних ділянок, путівок на лікування, можливості отримання нової професії та інші.
Міський голова Андрій Кульчинський наголосив, що зустрічі з військовими мають відбуватись щомісяця, а то і частіше. Оскільки будь-які питання, що виникають у військових можна обговорити та вирішити, а місто сприятиме цьому.

Керівник управління соціального захисту населення Віра Ільницька повідомила, що невдовзі з’являться путівки на лікування та відпочинок для учасників АТО про що усіх буде повідомлено телефоном. Також колишні військові можуть звертатись до управління соцзахисту на предмет перекваліфікації, зокрема, щодо навчання в автошколі й отримання водійських прав.

На зустрічі також обговорили пропозицію створення Алеї Слави – трускавчанинам, які загинули в боротьбі за Україну. Є пропозиція збудувати її при в’їзді в місто, де знаходиться зараз радянський меморіал. Невдовзі, в рамках декомунізації він буде переданий в користування громаді.

Ймовірно, в Трускавець почне інвестувати і Туреччина

«В порівнянні з Турецькими курортами ваш дуже зелений, не забудований, а це велика перевага Трускавця як міста-курорту», – Ібрагім Юнсал керівник Українського представництва Асоціації медичного туризму Туреччини.

У пошуку нових місць для інвестування та туристичних пропозицій до Трускавця завітала знімальна група зі Стамбулу, яку супроводжував Ібрагім Юнсал. керівник Українського представництва Асоціації медичного туризму Туреччини. Зустрів гостей директор Трускавецькогоінформаційно-туристичного центру Олександр Боднар, інформує прес-служюа Трусепвецької міської ради. О.Боднар, власне, і познайомив іноземців з Трускавцем, розповів про туристичні пропозиції та напрямки роботи курорту. Допомагали порозумітись з іноземцями стажери ТІЦу, які вправно вели бесіду англійською мовою та розповідали на запитання турецьких телевізійників.

Журналісти побували у кількох готелях, бачили бювет, а також відвідали сувенірний ринок. Проводили зйомки для турецького телеканалу «7». За задумом, це емоційна програма-путівник (в стилі «Орел і решка») про міста України: Київ, Львів, Буковель і Трускавець. Знімальна група зацікавилась оригінальними сувенірами. Наприклад туалетний папір з фото президента Росії . Гості відзначили, що у відношенні до Путіна турки солідарні з українцями і поділяють наші настрої. Також їм сподобались вироби народного промислу.

«Нам дуже сподобався парк. Гарна природа, гори поряд, дуже зелено. Бачили ми не багато, але скажу, відверто, особливо щось змінювати у місті не потрібно. Однак ми відвідали бювет і скажу, що над ним треба попрацювати, його потрібно терміново відремонтувати. Це місце, яке відвідує багато людей, туристів і воно має виглядати на рівні, бути сучасним, стильним та зручним для всіх». – поділився своїми враженнями та враженнями знімальної групи Ібрагім Юнсал.

Ібрагім Юнсал, представник Українського представництва Асоціації медичного туризму Туреччини, відзначив, що останнім часом Туреччина жваво інвестує в Україну. Підприємці будують готелі з усіма медичними та розважальними послугами для своїх клієнтів. Українська природа вабить свіжістю та самобутністю, не менш привабливими для іноземців є ціни. Зараз представники турецького бізнесу активно знайомляться з інвестиційними пропозиціями Західної України. Трускавцем зацікавились, за попередніми домовленостями планується офіційна зустріч з міським головою Трускавця для обговорення можливих інвестиційних проектів.

У Бориславі розпочато роботу над Статутом територіальної громади

Як інформують у Бориславській міській раді, у місті нафтовиків розпочато роботу над Статутом територіальної громади міста Борислава. Нагадаємо, що міською радою утворено робочу групу з підготовки Статуту, до складу якої увійшли представники усіх політичних партій, які перемогли на виборах у 2015 році та керівники виконавчих органів міськради, представники міських громадських організацій. Очолив групу секретар міської ради Юрій Химин.

Минулого тижня відбулось перше організаційне засідання. Робоча група буде проводити свої засідання щовівторково.

Цей Статут, відповідно до Конституції і законів України, закріпить систему місцевого самоврядування міста Борислава, форми та порядок здійснення місцевого самоврядування територіальною громадою, функції і повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування міста Борислава, статус органів самоорганізації населення, їх компетенцію, основи і форми організації та діяльності, взаємодію з іншими суб’єктами суспільних відносин, юридично оформляє об’єднання жителів міста у територіальну громаду.


Місто нафтовиків зазеленіє

З 16 березня до 16 квітня у  Бориславі стартував місячник озеленення, прибирання та благоустрою.

Для організації місячника утворено робочу групу, яку очолив перший заступник міського голови Едуард Бринь.

Отож, робота «закипіла». Найкраще її було видно вчора – у суботу, 26 березня. На вул..  Дрогобицькій продовжились роботи з благоустрою та озеленення міста. З самого ранку релігійна громада Свідків Єгови завзято взялася до розчищення хащ, санітарної очистки великої, але, на жаль, занедбаної ділянки вулиці.

Багато роблять щодо благоустрою комунальні підприємства, але територія міста друга в області, після Львова і, зрозуміло, що без активної допомоги кожного неможливо  навести лад

В той час, коли на вулиці Дрогобицькій працювали члени релігійної громади, у іншому кінці міста активісти об’єднання “Самопоміч” розпочали висаджувати зелені насадження, надані Дрогобицьким лісовим господарством (керівник Василь Матяшовський).

На вулиці Трускавецькій вже не один день тривають роботи з благоустрою. У цьому мікрорайоні уже є підсвітка стели, багато сил і праці докладено до кронування дерев, зрізки сухостою, санітарної очистки. Тут працювали як працівники комунальних служб: КП “Зелений світ” (директор Любов Голубіцька), КП “Еко-місто”(директор Михайло Щербанік) так і депутати, самоорганізована молодь та мешканці цього мікрорайону, інформує прес-служба міськради.

За словами міського голови Ігоря Яворського, який, до-речі, цього суботнього дня перебував разом у учасниками толок, такі акції будуть проводитись і надалі.

Міська рада закликає громадян  самоорганізовуватись: «Ми звертаємось до всіх жителів Борислава, саме в ці дні треба навести порядок у дворах і поза ними, на прилеглих територіях біля підприємств, установ, усіх торговельних точок, на ігрових майданчиках. Навіщо штрафами відкуплятися від безгосподарності – краще бути охайним, добросовісним господарем. Щоб місто наше було охайним і привабливим, треба про це щодня дбати кожному жителю».

У конкурсі проектів “Питна вода” відібрали 13 пропозицій. В переліку – Лішня та Борислав

У департаменті розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА відібрали проекти у сфері водопостачання, що фінансуватимуться у 2016 році за рахунок коштів обласної програми “Питна вода у Львівській області”. Про це повідомив в.о. директора департаменту Назарій Романчук.

Конкурсна комісія, до роботи якої долучилися також експерти та представники громадськості, відібрала 13 проектів, – розповів Назарій Романчук. – Зокрема у поточному році заплановано реалізувати проекти з реконструкції та будівництва систем водопостачання в селі Бендюга Сокальського району, у Лішні, що на  Дрогобиччині, у селі Керниця Городоцького району, у Брюховичах, а також у Миколаєві, Перемишлянах, Бориславі, Золочеві у місті Кам’янка-Бузька”.

Нагадаємо, що основними критеріями, якими члени конкурсної комісії керувалися під час здійснення оцінювання були обсяг спів фінансування, приналежність до зони депресійної лійки, хімічний та бактеріологічний склад  води, а також кількості населення, яким буде покращено якість надання водопостачання.

За підсумками, слід зазначити, що до 8 млн гривень виділених з обласного бюджету департаментом вдалось долучити понад 3,5 млн гривень з  місцевого бюджету.

Сформований перелік проектів в подальшому буде поданий на затвердження в профільну комісію Львівської обласної ради.

ЛОДА створила робочу групу щодо розвитку курорту Східниця

Розпорядженням голови Львівської ОДА створено робочу групу щодо напрацювання пропозицій соціально-економічного, інвестиційного та рекреаційного розвитку смт Східниця.

 Про це йдеться у розпорядженні голови Львівської ОДА Олега Синютки № 122/0/5-16 від 10 березня 2016 року.

Робоча група створена з метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо перспективного розвитку смт Східниця. Очолила робочу групу заступник голови обласної державної адміністрації Ірина Гримак

Заступником голови робочої групи була призначена в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук, секретарем – головний спеціаліст відділу містобудівної політики департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Людмила Озминська.

Також до складу робочої групи увійшли: т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, голова Дрогобицької РДА Максим Лісогор, начальник відділу регулювання використання водних ресурсів та надр департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Костянтин Орловський, заступник директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА Ярослав Пелиховський, начальник відділу просторового планування департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Марія Суха, заступник начальника управління туризму та курортів департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської ОДА Наталя Табака та інші.

За згодою до складу групи також увійдуть Східницький селищний голова Іван Піляк, Бориславський міський голова Ігор Яворський, начальник відділу архітектури та містобудування Бориславської міської ради Тарас Баумккетнер та інші.

Ще дві родини з Дрогобиччини можуть залишитись без батьківських прав

В п’ятницю, 25 березня, під головуванням заступника голови Дрогобицької райдержадміністрації Івана Мізерника відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини, інформують в РДА.

Керівник служби у справах дітей Ольга Солтис інформувала присутніх членів комісії про ситуацію в двох сім’ях сіл Нижні Гаї та Рихтичі. Присутні члени комісії заслухавши членів родин, всебічно вивчивши питання, визначились у способі участі батьків у вихованні дітей.

Також комісія розглянула питання та прийняла рішення про доцільність позбавлення батьківських прав мешканців сіл Ступниця та Летня, про взяття під соціальний супровід сім’ю з села Літиня, яка опинилась в складних життєвих обставинах та затвердила індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилась в складних життєвих обставинах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *