Культурну співпрацю з Латвією Дрогобич доповнить економічною та соціальною

У найкращих українських традиціях, з короваєм і вишиваним рушником 29 січня у дрогобицькій Ратуші вітали латвійську делегацію на чолі із Айнарсом Межулісом.

Саме ця людина, будучи головою думи Смілтенського краю, стояла біля джерел започаткування співпраці Дрогобича із Смілтене.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма у вітальній промові відзначив, що Латвія сьогодні є гідним прикладом для України. «Ми зробили ті помилки, яких уникнула Латвія. Тепер пожинаємо плоди на війні. Латвія не дозволила пятій колоні регулювати державний процес. У цьому сенсі Україна дещо втратила, і найболючіша втрата вимірюється війною», – сказав Тарас Кучма.

Водночас, звернувся до високих гостей очільник Дрогобича, Латвія нині поже послужити для України мудрим вчителем і порадником у економічній царині.

Промова Айнарса Межуліса відзначалася нотками глибокої щирості і приязні до українців. Депутат сейму Латвії повідомив, що на своїй батьківщині очолює депутаську групу, яка співпрацює із Верховною Радою України. Тому, уточнив Айнарас Межуліс, навіть його робота,що є дотичною до України, сприяє його особливому ставленню до нашого народу. Відтак латвієць розгорнув тему війни. Тло нинішніх подій в Україні послужило йому для екскурсу у сумний для Латвії 1991 рік, коли у Ризі були зведені барикади, і гинули мирні мешканці. На одній із барикад, з легким трепетом у голосі згадував депутат сейму, і він тоді прощався з життям. Переосмислення минулого свого народу і є однією із причин активної допомоги Україні, яку здійснює парламентар. З емоціями, непритаманними державному діячу, говорив Айнарс Межуліс про українських дітей, яких осиротила війна. Саме для таких знедолених маленьких українців Чернігівщини торішнього літа Латвія організувала відпочинок у таборі. Цьогоріч почин буде продовжений, і оздоровлюватися до Прибалтики матимуть змогу поїхати діти полеглих вояків АТО із Львівщини. Йшлося про те, щоб неодмінно у такому таборі побували діти із Дрогобича. Реальною альтернативою, заявив латвієць, є реабілітація вояків АТО у спеціальному центрі славнозвісної Юрмали. Двоє атовців уже пройшли курс лікування у цій країні, яка готова і надалі допомагати ставити на ноги захисників України.

Впродовж зустрічі слово почергово брали усі представники делегації, серед яких,зокрема, був нинішний керманич Смілтенського краю Ґінтс Кукайніс, голова сиротського суду Смілтенського краю Ауріка Зивере, депутати сейму Алдіс Адамовічс, Юріс Вецтіранс, Вілніс Кірсіс та Почесний консул Латвійської Республіки у Львові Володимир Гарцула. Литовські візитери висловлювали солідарність з українцями, акцентували на спорідненості українського та латвійського народів в історичному та культурному вимірах. Саме культурна співпраця стала містком, через який Дрогобич запізнався із Смілтене. Це місто неодноразово приймало на гастролі Львівський обласний театр ім. Ю. Дрогобича.

Сьогодні, висловлювала міркування як латвійська, так і дрогобицька сторона зустрічі,час вийти на новий рівень партнерства, культурну співпрацю слід доповнити економічною. У цьому аспекті для Дрогобича, виокремив Тарас Кучма, цікавим є латвійський досвід з утилізації сміття та інвестиційні програми, завдяки яким можна було б реанімувати економіку міста. Під завісу зустрічі ділова розмова не втрачала жвавості, перемовини увінчалися узагальненням напрямків, у яких Дрогобич через співпрацю із містом-побратимом Смілтене утверджуватиме європейський вектор у економіці.

За інформацією відділу забезпечення діяльності виконкому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *