Аби носики не «шморгали»: говоримо про правильну профілактику грипу та ГРВІ

Ми знаходимось на порозі епідемії: грип і застуда все частіше “косять” як дітей, так і дорослих.

В переддень новорічно-різдвяних свят кому хочеться лежати вдома з температурою, або ж безперервно шморгати носиком?

Отож, як убезпечити себе та своїх близьких від неприємної недуги? Про це розповідає Ігор Майкут, начальник Дрогобицького міжміського управління Головного управління Держсанепідслужби України у Львівській обл.

                                                        

“Грип —гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу.

У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси і т.і.)

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу ГРВІ — гострих респіраторних вірусних інфекцій. З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо. Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики. Механізми передачі респіраторної інфекції  – повітряно-крапельний  та  контактний. Віруси, що викликають ГРВІ, мають тропність до слизових оболонок дихальних шляхів людини. Це означає, що міцно зафіксуватися і почати активне розмноження вони можуть, лише потрапивши на слизову носа, рота, горла, бронхів. Але для того, щоб туди потрапити, вірусам потрібно пройти шлях від інфікованої людини до здорової людини.  Збудники ГРВІ досить стійкі в зовнішньому середовищі( може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів). Тому зараження може відбуватися навіть через значний час після контакту хворої людини з предметами домашнього вжитку, дитячими іграшками, посудом, ручками дверей громадських закладів та ін. 

Грип є сезонним захворюванням. Підвищена частота епідемій у холодний час року пов’язана з скупченістю людей у закритих приміщеннях під час холодної й вологої погоди, а також зниженням резистентності організму людини зимою, зменшенням інсоляції, кращою життєздатністю вірусу в аерозолі в зимові місяці.

В епідемічному сезоні 2015 – 2016 рр. в Україні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу А(H3N2), а саме – вірусу, подібного до штаму А/Швейцарія/9715293/2013, який поки що повністю не проявив у нашій країні свої епідемічні потенції. Не виключена можливість циркуляції вірусів грипу, подібних до А/Каліфорнія/7/2009 (H1N1)pdm та B/Пхукет/3073/2013 генетичної гілки В/Ямагата, але їх роль в епідемічному процесі буде другорядною”

Як відомо, хворобу легше попередити. Профілактичні заходи спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини.

Заходи профілактики:

1. Здоровий спосіб життя і загартовування. Загартовування – невід’ємний атрибут здорового способу життя,  це пристосування організму до впливів несприятливих факторів зовнішньої середи, тренування захисних сил організму.

Сутність загартовування полягає у вдосконаленні механізмів утворення збереження і віддачі тепла, або в тренуванні терморегуляторного апарату. Цей процес протікає за активної участі ЦНС (центральна нервова система). Систематичні дії повітря, води і сонячних променів на тіло дитини сприяють формуванню умовних рефлексів, пристосовують організм до температурних коливань середовища. Особливо ефективно такі рефлекси пристосування утворюються при заняттях фізичною культурою та спортом.Вплив загартування полягає не тільки в тому, що підвищується опірність організму захворюванням, насамперед простудних, але і в тому, що при загартуванні зміцнюється нервова система людини, активізується обмін речовин в організмі, поліпшується діяльність серця, легенів та інших органів. І як наслідок усього цього – підвищується загальна витривалість і працездатність людини.

2. Уникати перевтоми, запобігати тривалому переохолодженню, висипатись, правильне харчування, багате вітамінами  — це підвищення опірної здатності організму, збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням. До раціону включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста броколі, кольорова, білокачанна; морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, петрушка, хрін, редька, яблука, чорнослив, гарбуз, смородина та ін.). Вживати продукти моря, нежирні сорти м’яса (куряче, яловичина). При цьому важливу роль відіграє рослинна олія, до складу якої входять поліненасичені жирні кислоти – льняна, горіхова олія, риб’ячий жир. Приймати полівітаміни (А, Е, С, група В, фолієва кислота); мікро- і макроелементи (селеніум, купрум, залізо, цинк, кальцій, калій, натрій, магній).

3. Дотримуватись правил особистої гігієни.  Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту. Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

4. Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.  Для запобігання висихання слизових рекомендується зволоження повітря , а  також — застосування сольових спреїв. Для того, щоб знизити ризик вдихання заражених частинок пилу слід проводити вологе прибирання.

5. Використання масок. Для запобігання розповсюдження інфекції слід по можливості захистити хворого від контактів з оточуючими. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при пчиханні, можна використовувати маску, яку необхідно міняти кожні 3-4 години.  Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Тільки в цьому випадку вона буде затримувати крапельки рідини, що вилітають при пчиханні, розмові і кашлі.

6. Уникати громадських місць аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Індивідуально слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті або в місцях великих скупчень людей.

7. Ізолювати хвору людину — виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і по можливості триматися на відстані 2 метри від хворої людини.

8. Вакцинація. . Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику( медики.військові,школярі.діти дошкільного віку,підлітки,студен-ти,працівники сфери послуг,торгівлі,транспорту,персонал який перебуває в спеціалізованих колективах( дит.будинки,тубдиспансери,будинки інвалідів і т.д., вагітні,особи віком понад 60 років,особи з хронічними захворюваннями серцево-судинної ,ендокринної,дихальної систем), оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

За даними Міністерства охорони здоров’я України станом на 08.09.2015 внесено зміни до штамового складу для епідемічного сезону 2015-2016 pp. на наступні вакцини для профілактики грипу:

– ВАКСІГРИП виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.

– ДжіСі Флю / GC FLU® виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.

При придбанні вакцини Вам зобов’язані на Вашу вимогу  представити сертифікат про державну реєстрацію та висновок про відповідність  медичного імунобіологічного препарату показникам якості.”

М.К.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *