«Надія» vs «Карітас»: які умови висловлює Ірина Дзюрах?

В ідеалі було б збудувати між цими благодійними організаціями китайську стіну. І хай живуть-працюють.

Але оскільки такої змоги нема – значить варто шукати інших шляхів вирішення їх конфлікту.

Адже і одна, і друга організації роблять добро – в міру своїх вмінь і можливостей, тільки-от не складається у них «дружба» поміж собою.

Ми не будемо розповідати як зав’язався конфлікт між товариством  захисту дітей-інвалідів”Надія” та БФ “Карітас”, скільки вже клубків проблем намотано. Бо цим ту біду не вирішити.

Ми будем пробувати шукати шляхів розв’язання суперечливої ситуації.

…  Отож, черговий “вибух” виник наприкінці минулого тижня – коли “Надія” перекрила “Карітасу” воду.  Вже втретє. В “Карітасі” забили тривогу, але воду отримали аж у понеділок – в обідню пору.

У вівторок з цього приводу у “Карітасі” провели прес-конференцію. Бо втомились від усього, що відбувається. Зі статтею за наслідком прес-конференції можна ознайомитись ТУТ.

А сьогодні, 24 вересня, зателефонувала керівник «Надії» Ірина Дзюрах. Перше, що сказала – воду для «Карітасу» вони не перекривали. А лише …призупинили подачу. Мовляв, таким чином, призупиняючи подачу, економляться кошти.

Економляться. Але якою ціною? Адже «призупинена подача води» – це унеможливлення нормальної роботи і життєдіяльності «Карітасу».

То як цього уникнути в майбутньому?

В «Карітасі» кажуть: оскільки вони є орендарями приміщень, то хочуть стати абонентом водоканалу на діючій гілці водогону. Водночас «Надія» мала б встановити сублічильник. Ірина Дзюрах запевнила, що готова до такого встановлення, і що робитиметься це з наступного понеділка. Станом на зараз, каже вона, встановлюються сублічильники на світло.

Щодо оплати за тепло. В «Карітасі» кажуть, що газом опалювати дорого, тож вартує встановити лічильники на тепло. В «Надії» – що «Карітас» прийшов у приміщення з газом, тож має бути й лічильник на газ. Тобто, 2 лічильники.

Щодо будинків на вул.Чорновола, 4: за словами Ірини Дзюрах, «Надія» претендує 
на старі будівлі, все новозбудоване хай залишається за «Карітасом». Вони не заперечуватимуть проти узаконення територій під новим будинком та землі, необхідної для його обслуговування. Але за умови, що вся інша земля залишиться у «Надії» в тому статусі, як була досі – з правом товариства на безстрокове постійне користування, а не оренди. «Бо орендувати – дорого», –  каже І.Дзюрах.

Щодо території ззаду будівлі, яка закрита для «Карітасу». Ірина Дзюрах запевнила, що на умовах сервітуту готові надати «Карітасу» право на заїзд на цю територію  для завантаження-розвантаження машин. «Лише для заїзду. Гараж – наш. Корт – наш».

Тобто – «Карітасу» готові залишити землю під будинком і поруч кілька метрів для його обслуговування. І чекають що благодійний фонд встановить лічильники в котельні. Передусім на газ. Узаконенню  обіцяють не перешкоджати.

На  запитання чи готова, наприклад, «Надія» з’їхати у нове приміщення – у відповідь почули про приміщення на вул..Трускавецькій – де резиденція владики. «Це, звісно, не центр, але хай. Там і туї, як у нас. І гараж є

Інших варіантів Ірина Дзюрах, каже, не бачить.

Хоча варіанти можна підшукати: наприклад, дитсадків, що не використовуються, інших об’єктів комунальної власності. І приміщення може бути просторішим, і землі більше, і, мабуть, «Карітас» допоміг би бодай частково його облаштувати-поремонтувати. Але поки-що в «Надії» інших варіантів, окрім як на вул..Трускавецькій, не бачать.

Та й “переїзд” для повного вирішення конфліктної ситуації був би найкращим варіантом. Навіть кращим за «китайську стіну». Тоді ніхто нікому не залишав би сторожів у своєму приміщенні, не зламував замків і т.д і т.п.

–       Ви кандидуватимете в депутати міської ради. Як поводитиме себе депутат Ірина Дзюрах коли в раді розглядатимуться питання «Карітасу»?

–       Ірина Дзюрах ще не депутат. Вчора тільки подала документи на реєстрацію, довго не хотіла цього робити. Йду, бо 25 років в Дрогобичі нічого не робиться для дітей-інвалідів, жодної копійки в бюджеті не передбачається, нема інклюзивних класів, інклюзивної освіти. Це треба змінювати.

А в питання, які стосуватимуться «Карітасу», каже, не втручатиметься.

 

…Від цього конфлікту втомилися всі. А найбільше – імідж міста та самих організацій.

Хочеться вірити, що знайдеться «хтось», хто зуміє поставити на тому крапку.

М.К.