Шостій хвилі мобілізації присвячується

Стартувала шоста хвиля мобілізації. Ті, кому не байдуже, хто «не відкосив», не сховався за мамину чи жінчину спідницю, не втік «по закордонах», пакують речі на полігон.

У цій публікації не розводитимемо моралізаторство на тему «втікачів». Бути чи не бути мужчиною – справа кожного. Тут підкажемо як найкраще зібратися.

 

Вашій увазі – поради від військовослужбовця Івана Савицького. Мобілізований під час четвертої хвилі у березні ц.р., несе службу у 184-му навчальному центрі (Міжнародний центр миротворчості та безпеки), в батальйоні матеріально-технічного забезпечення.

Усі поради – з власного досвіду.

 

«Шостій хвилі мобілізації присвячується:

Що видають?
1. Літній комплект одягу (пікселька).
2. Берци
3. Кепку
4. Труси, майку
5. Ложку, горнятко, менашку ( казанок з кришкою), флягу.
6. Ремінь тонкий
7. Рушник
8. Наплічник(точніше, речмішок)

 

Як видають?
Переважно одразу ж після прибуття в навчальну частину.
Не соромтесь говорити що щось замале, поломане, завелике. Змусити Вас взяти те що Вам не підходить ніхто не може.
Важливо! Ситуація “потім поміняємо” – практично безнадійна. Це може затягнутись на тижні.

 

Що потрібно взяти з собою?

1.Змінну форму легку ( німецьку тропентарн або МТР чи DPM ).

Варіант другий: я на полігоні, на активних заняттях займався в тому, в чому приїхав ( джинси, футболка на довгий рукав, светр.), тому брав з собою одяг, який потім можна викинути.

2. Шкарпетки, труси , футболки. Я брав тижневий запас з розрахунком, що в суботу після обіду можна то все прати. Зберігав в окремому герметичному кульку (також треба взяти на брудну білизну). Досвід показав, що вільний час для прання є щовечора, тому можна зменшити до трьох пар футболок та трусів. Шкарпеток –  мінімум 5 пар ( 4 звичайні, одні теплі). Шкарпетки краще брати трекінгові, потовивідні. Але підуть і звичайні.

3. На полігонах вітри. Мати якусь бандану (легку шапку, кепку) щоб закривала вуха – бажано, але не обов’язково.

4. Дощовик. Нам обіцяли-обіцяли, але так і не видали.. Тому сказати щось про військовий дощовик не можу. Але він потрібен. Навіть найдешевший з клейонки допоможе. Краще – військовий з рукавами або плащ-накидку.

5. Миску, горнятко, ложку виделку я брав свої. Не пошкодував. Найкраще брати спарені виделка-ніж-ложка, або виделка-ложка. Горнятко в мене 400 грам. Вистачає, як мінімум, щоб «Мівіну»  запарити і зробити чай одним кип’ятінням води

6. Мило, рушник, зубну щітку, пасту, ножиці, нитки,

7. Мультитул (набір інструментів), ой як не вистачало…
8.  Кип’ятильник. Електрика є в 99%.

9. Ніж обов’язково! Складний, прямий, кривий – байдуже. Головне – щоб нарізав продукти і заточував невеликі кілки (тесаки малопридатні).

10. Невеликі каремати для сидіння (т.зв. «піддубники»).  Мені не вистачало того піддупника. Сира земля, мокра, а деколи присісти ой як хочеться… і дуже не хочеться прати щовечора одяг

11. Наколінники , налокітники.. З комплекту, що у мене був, я завжди використовував один налокітник та один наколінник. Одягав на праву сторону ( Ви ставите на ту, на яку падатимете для стрільби)

12. Окуляри тактичні (не маску). Беріть. Будете виглядати круто, як рейнджер J

13. Рукавиці – обов’язково! Не обов’язково тактичні. Будь-які. Якщо дешеві – декілька пар.

14. Кава, чай, цукор, хто що любить – на початок небагато візьміть

15. Аптечку – свою, власну. З ліками, які потрібні Вам.. Я формував аптечку по принципу “з ніг до голови” Тобто.. Що може статись з ногами ? Натерти? Значить пластир. Далі живіт. Що може статись ? Діарея або закреп. Отже вугілля ( багато) і проносне. І так проходимо по всьому організму. Але без фанатизму. Пластири, бинти йоди зеленку з запасом.

16. Розгрузку – бажано. Під час навчання видають автомати та підсумки з рожками ( на 3-4 рожка) Підсумки старі, незручні, кріпляться на пояс, заважають. Маючи розгрузку, можна все гарно розкласти. І до того ж звикати носити розгрузку.. Нехай УЖЕ починає натирати та муляти

17. Годинник. Діставати щоразу мобільний набридає на третій день… Бажано з великим дисплеєм та підсвіткою.

18. Планшети, ноутбуки, Зарядки. Я брав. У нас був черговий, графіки та відповідальність..В сусідніх наметах були випадки пропажі.. Тому тут на власний розсуд. Також не забудьте взяти достатню кількість батарейок, акумуляторів для усіх електричних приладів.  Додаткові акумулятори типу «Power Bank» будуть доречні

19. Вайфай-мобільні модеми і т.д. Переважно на полігонах одна сота, і на ній “висять” « пару тисяч» людей. Зв’язок є, інтернету мобільного немає. Щоправда, це  залежить від місця перебування . Я був на Яворівському. Про Рівненский та інші – не в курсі.
Інтертелеком теж не тягне. Дивіться карту покриття ( якщо є час)

20. Ліхтарик – обов’язково. Маленький, великий, налобний – не важливо. Головне щоб був. З «ЛЕД-лампами». Також не забуваємо про запас батарейок. Я мав налобний ліхтарик. Задоволений

Що НЕ потрібно брати?
1. Бронежилети – персональний видають в АТО. А для практики видаватимуть в учебці.
2. Каски – те саме
3. Обвіси – абсолютно не потрібні
4. Приціли – абсолютно не потрібні
Єдине уточнення!. Якщо Ви маєте усе своє, і хочете навчитись все правильно носити ( навіть пристріляти бронік) то можете звичайно все брати, і практикуватись. Я вважаю це плюсом. А якщо говоримо про доцільність загальну – не доцільно тягати

 

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Приїзд на полігон (частину) переважно є стресом. Новий колектив, нова територія, невідомість..Для входження в ритм більшості потрібна адаптація.
Адаптація проходить плюс-мінус два дні, поки нормально не налагоджуєш власні схеми як поїсти, попити, сходити в туалет, помитись (тощо)
Щоб нормально акліматизуватись рекомендую:

1. Взяти їжу на день – два. Їсти все-одно дуже не хотітиметься, тому пару пачок вафельок, печива, шоколадка ( щось одне, а не все одразу), буде не зайвою. Воду – 1,5 літри. Продукти брати без варення і такого іншого. Особливо без скла. Консерви також не рекомендую, не завжди в перші дні є час і можливість всістись і поїсти спокійно Краще шмат сала і сухарі.
Дві-три пачки «Мівіни» не завадить.

2. Туалетний папір звичайний , і дві-три пачки вологого туалетного паперу ( не серветок). Допоможе дотриматись гігієни.

3. Тапки – обов’язково. Важливо, щоб не тканинні. Давайте ногам відпочивати якщо є змога.

4. Гроші. Мені вистачило 500 грн на перший місяць.В кожній частині, і на більшості полігонів є солдатські чайні ( чіпки), там можна купити все необхідне: шкарпетки, тапочки, пасту, щітки, ручки зошити, каву, «Мівіну», сигарети, морозиво і т.д. Маєте гроші – матимете все найбільш необхідне..

5. Свої сигарети (на полігонах чітко встановлений перелік сигарет Пріма, Бонд, Честер, Вінстон, Президент без фільтра…) Тому якщо курите якісь Вог Лілас – купуйте двотижневий запас. Найкраще ж – КИДАЙТЕ КУРИТИ!

6. Цивільний одяг. Я їхав у старому одязі, оскільки знав що з підмінками важко, тому видану форму при активних заняттях тримав в наметі, а бігав в джинсах та кросівках. Якщо маєте комплект форми, і надієтесь що в цивільному будете “щєголять в городє» – беріть. Вам її носити.

До теми: через пару днів після приїзду  на полігон, Ви знатимете адресу та розклад прибуття Нової Пошти. НП працює чудово. Тому, вже після того як освоїтесь на новому місці, можете починати «виписувати з дому» тушонки, консерви, сухарі, цукерки, мед, овочі фрукти.. А Вам цього захочеться. Повірте. Навіть якщо Ви цього не їли вдома.

 

Де це все зберігати ?

1. Якщо Ви проживаєте в наметах, орієнтуйтесь що місце у вас буде обмежено “під ліжком”. Намет розрахований на 25 осіб. Були випадки коли жило (за умови, що стоять двохярусні ліжка) до 40 осіб. Тоді Ваша – лише половина простору під ліжком. Добре мати моток шнурка, щоб натягнути в наметі “повітряні лінії”- сушити білизну, вішати рушники і інші речі частого користування

2. Казарма. Переважно мобілізованим виділяють одну окрему кімнату під зберігання речей. Якщо командування строге, може забороняти тримати під ліжками, якщо поблажливе ( і таке буває) – дозволяє. Усі речі повинні вміщатись в один наплічник, плюс бажано мати “тактичний” наплічник на 30-40 літрів, для носіння найбільш необхідних речей. Пам’ятайте: “все своє ношу з собою.. Тож кількість речей лімітуйте.

 

ВАЖЛИВО!

Зарплата, харчування, речове забезпечення, документи ( загальне)

Завдання військкомату – виконати план та швидше вас “перекинути” на частину.

Не соромтесь  запитувати щодо:
– схеми нарахування ЗП та премій ( нехай скопіюють чітку формулу)
– нормативів речового забезпечення ( копію або фото на телефон)
– нормативів харчування ( копію або фото на телефон)

Представник військкомату ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ дати відповідь на усі Ваші питання. Це – його робота.

З паперами в армії, скажімо чесно, – бардак. Запам’ятайте одне: крім Вас самих Ваші документи нікому не потрібні. Приїхали в частину ? Через тиждень вимагайте витяг з наказу.. Перевели в частину – витяг з наказу. Присвоїли звання – витяг з наказу. І так далі і тому подібне.. Документи найкраще пересилати одразу Новою Поштою додому. Хай лежать. Не дай Бог знадобляться, замордуєтесь потім це все збирати і відновлювати.

 

ПС.

Відбуваючи на полігон, знайдіть і запишіть контакти волонтерів Вашого міста.

Водночас – постарайтесь використовувати їх в крайніх, дійсно важливих ситуаціях»

Від редакції: Якщо у Вас виникли запитання – залишайте їх в коментарях. Обов’язково запитаємо відповідей у фахівців – і повідомимо.

Дякуємо усім, хто «не відкосив»

                                                                                                                                                                 М.К.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *