Дрогобич, коротко: про проект сміттєпереррбного заводу, безкоштовний WI-FI та ОСББ за кошти ООН

Презентували проект сміттєпереробного заводу

14 травня у сесійній залі  Дрогобицької Ратуші відбулася презентація проекту побудови сміттєпереробного заводу перед громадськістю та представниками ЗМІ.

Презентували проект Володимир Ковальчук, відповідальний за фінансову роботу фірми  “INSIL”, інженер цієї фірми Костянтин Бойко, який дав детальну характеристику технологічного процесу спалювання сміття. Запитання до презентаторів проекту були різнопланові, та  здебільшого аудиторію цікавили викиди в атмосферу, використання отриманої у процесі спалювання сміття енергії, моделювання роботи заводу у кризових ситуаціях, обговорення договору, який інвестор хоче підписати із Дрогобичем. Лунали побажання обговорити це питання на громадських слуханнях. Конструктивну двобічну оцінку проектові дав громадський активіст Володимир Кондзьолка. З його слів, є небезпека, що прийдуть люди, які не виконають свої обіцянки. Проте одночасно Дрогобич має шанс отримати сучасний сміттєпереробний завод з технопарком.

В. о. міського голови, секретар міської ради Тарас Метик у завершальному слові відзначив, що Дрогобичу вдалося заскочити в останній вагон поїзда, який уже відправився. Оскільки четвертим містом, крім Кременчука, Нововолинська та Житомира, де розпочинається будівництво сміттєпереробних заводів, мала стати Алушта. Однак через події у Криму “INSIL” від проекту у цьому місті відмовилася. Скористатися шансом тепер має можливість Дрогобич.

Безкоштовний Інтернет? Так, в центрі міста

«Створення комфортного міського середовища шляхом відкриття безкоштовного Wi-Fi доступу у центральній частині м. Дрогобича» – проект Комунальної установи «Інститут міста Дрогобича», що передбачає облаштування обладнання для безкоштовного WI-FI зони у центральній частині м.Дрогобич. Проект реалізований за фінансової підтримки Громадської Організації «Українська Галицька Асамблея» (www.uha.org.ua)
Відтепер Дрогобичани мають безкоштовний Wi-Fi доступ в центральній частині міста. Відповідне обладнання було встановлено зусиллями «Інституту міста Дрогобича» за підтримки громадської організації «Українська Галицька Асамблея».
Директор КУ «Інститут міста» Михайло Лужецький так прокоментував відкриття безкоштовного доступу Wi-Fi у середмісті: «Ми прагнемо, щоб дрогобичанам та гостям міста було комфортно та зручно, це один з пріоритетів плану економічного розвитку нашого міста, розробленого нещодавно, і водночас, пріоритет «Інституту міста Дрогобича». Тому особливо приємно, що ми змогли зробити невеличкий подарунок дрогобичанам – на території площі Ринок відтепер можна користуватися безкоштовним доступом Wi-Fi до мережі Інтернет».
Комунальна установа «Інститут міста Дрогобича» наприкінці 2014 року взяла участь в конкурсі проектів «Сильна громада», організованого Українською Галицькою Асамблеєю, з проектом «Створення комфортного міського середовища шляхом відкриття безкоштовного Wi-Fi доступу у центральній частині м. Дрогобича». В результаті проект був підтриманий та профінансований «Українською Галицькою Асамблеєю» поза конкурсом. Також реалізацію проекту підтримав меценат з м.Дрогобича Назар Яцишин. Провайдером у наданні Інтернету виступила компанія «УАРНЕТ», а сама точка доступу (hot spot) називається «Drogobych_FREE».
«Ми звертаємо увагу на те, як співпрацює громада та міська влада у таких проектах. Сьогодні важливо, аби громадські ініціативи доповнювали роботу органів місцевого самоврядування, а не замінювали її. Тільки тоді наші громади будуть розвиватись ефективно» – говорить Тарас Чолій, заступник голови Ради громадської організації «Українська Галицька Асамблея».
Дрогобич став четвертим містом, де облаштовано WI-FI зону за підтримки Української Галицької Асамблеї. Також безкоштовних WI-FI у центральній частині міста вже мають м. Городенка (Івано-Франківської обл.), м. Бібрка та м. Жовква (Львівська обл.).
Довідка

 ОСББ розвиватимуть коштом ООН

У понеділок,18 травня, у Дрогобицькій Ратуші о 10.30 відбудеться підписання угоди щодо участі міста у проекті “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, фаза III”, що фінансується відповідно до програми розвитку ООН. 

 Співпраця у межах цього договору стосуватиметься розвитку мережі ОСББ. До участю у цьому проекті у Львівській області відібрані Дрогобич та Золочів.  Як коментує головний спеціаліст відділу економіки Анастасія Грабар, серед жителів Дрогобича є бажання утворювати ОСББ, однак бракує коштів і знань щодо цієї форми самоорганізації. Лише у 2015 р. Дрогобич для розвитку ОСББ має отримати 60 тис. дол. коштів ООН, також передбачене співфінансування з місцевого бюджету.  

У Дрогобичі є 1012 багатоквартирних будинків, у них проживає 48% всього населення міста. На нині створено 110 ОСББ. 

Розгулялися кабельні злодії

Представники “Укртелекому” у Дрогобичі б’ють на сполох: у місті критична ситуація із пошкодженням кабельних ліній. Їх зухвало вирізають. Остання крадіжка із масштабними збитками трапилася нещодавно на вул. Бориславській – там поцупили 500 м кабелю. Пошкодження неодноразово зазнавав міжнародний кабель, що спричинювало перебої з міжнародним зв’язком у Дрогобичі.  Керівник районного центру телекомунікацій № 135 Павло Пасіко на оперативній нараді у Ратуші апелював до влади допомогти вийти на слід злодіїв, оскільки ситуація уже набула загрозливого характеру. Через пошкодження ліній дрогобичани тепер все частіше потерпають незручності з наданням комунікаційних послуг.

Як простежили самі працівники “Укртелекому”, нема ночі, яка б минулася без крадіжок кабелю у Дрогобичі. Лиходії діють під покровом ночі і до чорної справи беруться у чітко визначений час: між 3 та 4 год. Павло Пасіко припустив, що так оперативно і продумано здійснювати крадіжки може лише організоване угрупування.

За інформацією Відділу забезпечення діяльності виконкому

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *