У Дрогобичі завершились е-консультації щодо перейменування вулиць

У Дрогобичі з використанням інструментів електронної демократії проведено відкриті консультації з мешканцями щодо перейменування вулиць у Дрогобицькій громаді, які досі носять імена осіб російського походження та назви часів радянської комуністичної епохи.

Нагадаємо, щоб остаточно позбутися залишків радянської спадщини, в міській раді була створена спеціальна комісія з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади. На останньому засіданні комісія визначила перелік вулиць, які потребують першочергового перейменування та зібрала низку пропозицій потенційних назв, які можуть бути присвоєні цим вулицям.

Після цього на платформі E-DEM розпочали публічні електронні консультації з громадою, а в мережі інтернет була доступна електронна форма з напрацьованими варіантами перейменування вулиць.

В процесі голосування громадяни мали змогу підтримати один із запропонованих варіантів, або ж подати власний варіант назви для тої чи іншої вулиці з коротким обґрунтуванням. Комісія наголошувала – для кожної назви має бути напрацьована історична довідка, яка підтверджуватиме доцільність її присвоєння конкретній вулиці.

Голосування тривало два тижні. Впродовж цього часу електронну форму заповнили 378 респондентів.

По деяких вулицях вже чітко вимальовуються нові назви, які набрали велику кількість голосів. Однак є й такі, де думка респондентів розділилась між двома або трьома варіантами, а відрив між кількістю голосів є зовсім невеликим.

Зокрема вулицю Мічуріна дрогобичани хочуть перейменувати іменем Тетяни Яблонської – за цей варіант проголосували понад 64% респондентів.

Вулицю Чайковського – іменем Мирослава Скорика (понад 63% респондентів).

Вулицю Рєпіна – іменем Марії Приймаченко (52,4% голосів).

Вулицю Індустріальну – іменем Олега Дяківа (82% голосів).

По інших вулицях розрив між варіантами не такий великий.

Натомість у Стебнику 96% опитаних хочуть перейменування вулиці Миру на вулицю імені Івана Керелюса.

Аналогічні результати і по селах громади, де планують перейменувати вулиці Миру.

Відтак можуть з’явитись нові назви: у Бистриці – Атени Пашко, у Болехівцях – Юрія Копчака, у Рихтичах – Петра Антоника, у Старому Селі – Василя Стуса, у Михайлевичах – Кутна, у Ступниці – Володимира Кобільника.

Окрім голосування, на адресу Дрогобицької міської ради надійшли листи з зауваженнями та пропозиціями – люди висловлюють свою позицію щодо необхідності перейменування тої чи іншої вулиці, або ж навпаки відстоюють назви вулиць, які носять імена осіб, які насправді є українськими (а росія нахабно намагається їх вкрасти). Що важливо – громада не залишається осторонь процесу дерусифікації та проявляє велику активність в обговоренні цих питань та пошуку спільних рішень.

Всі результати голосування буде винесено на найближче засідання комісії з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Інформація Дрогобицької міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *