У Польщі 2022 рік проголосили роком Бруно Шульца

2022-ий у Польщі офіційно буде роком Бруно Шульца. Про це йдеться у резолюції, яку оприлюднили на сайті Сенату Польщі, – про це інформує Читомо.

За резолюцію проголосували дев’яносто сім сенаторів, проти − один. Під час ухвалення рішення вони нагадали, що у 2022 році буде 130 річниця від дня народження митця і 80 річниця його смерті.

 «Він був одним з найоригінальніших діячів польської культури ХХ століття, а його твори увійшли до канону світової літератури та відомі у далеких регіонах світу. Як людина надзвичайної уяви, розуму та творчості (…) він, безперечно, заслуговує звання посла польської культури у світі», – наголосили у резолюції.

Творчість Бруно Шульца охоплює не лише Польщу, Україну й Ізраїль, а багато інших країн, оскільки його оповідання перекладені понад 45 мовами. Щороку ставлять інсценізації його оповідань, йому присвячують виставки, концерти та фільми. На честь Бруно Шульца у Вроцлаві організовують щорічний міжнародний фестиваль, а також що два роки мистецький фестиваль відбувається у Дрогобичі.

Бруно Шульц (1892–1942) – польський письменник, літературознавець і художник єврейського походження. Народився і жив у Дрогобичі. Він вивчав архітектуру у Львівській політехніці, але спочатку через хворобу, а потім через Першу світову війну, перервав навчання. Літературний доробок складається з двох томів оповідань – «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під Клепсидрою», кількох творів, що не увійшли до перших видань цих збірок, а також листів, опублікованих у «Книзі листів» і «Літературно-критичних нарисах» – рецензіях на літературні твори, опублікованих у пресі.

Загинув під час Другої світової війни у Дрогобичі від пострілу німецького офіцера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *