Тетяна Тимочко: українське довкілля – не безкоштовне сміттєзвалище

Питання утилізації небезпечних відходів в Україні – не вирішено. Тисячі тон непридатних пестицидів, десятки тисяч ртутьвмісних ламп, сотні тисяч відпрацьованих батарейок та акумуляторів. А ще кондиціонери, холодильники, оргтехніка які вийшли з ладу.
Все це потрапляє на сміттєзвалища і отруює довкілля.
В результаті:
-немає закону про управління відходами
-немає закону про державний контроль
-немає закону про електричні та електронні відходи
-не запроваджено доліцензійної перевірки підприємств щодо поводження з небезпечними відходами
-не завершена програма утилізації непридатних пестицидів
Тетяна Тимочко, голова ГО “Всеукраїнська екологічна ліга”:
“Поки міністерські чиновники публікують фото на сторінках facebook до дня Довкілля, де вони тримають лопату або мішок для сміття, усі пропозиції громадськості або лягають у шухляду чиновника, або натикаються на стіну бездіяльності, корупції та байдужості.
Проблема утилізації небезпечних відходів в Україні не втрачає своєї актуальності, оскільки все частіше у ярах знаходять звалища ртутьвмісних ламп (м. Київ, м. Чигирин), на заповідних територіях – покинуті отрутохімікати (м. Запоріжжя), а у річки зливають пестициди (р. Коник). Причиною цього є корумповані схеми у дозвільно-ліцензійній діяльності Мінприроди, оскільки ліцензії на утилізацію небезпечних відходів видають одноденним фірмам-метеликам, а тендери виграють підприємства, які поставили найменшу ціну та найбільше «сподобалися» керівникам Мінприроди.
Допоки чиновники в Україні не припинять «домовлятися» та розглядати довкілля як безкоштовне сміттєзвалище, незаконно скинуті відходи будуть продовжувати отруювати воду, ґрунти, повітря і людей”.
Докладніше: http://www.1tv.com.ua/video/13505

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *