Коломойський потрапив до санкційного списку США

Сьогодні Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про внесення до санкційного списку Ігоря Коломойського та членів його найближчої родини відповідно до розділу 7031(c) через причетність до значних випадків корупції під час перебування на посаді голови Дніпропетровської ОДА з 2014 по 2015 рік.

 

Розділ 7031(c) передбачає заборону на в’їзд до США.

 

Хоча ця міра стосується діянь під час його перебування на посаді, нинішні безнастанні спроби Коломойського похитнути демократичні процеси та інститути України становлять серйозну загрозу її майбутньому.
Застосування цієї міри підтверджує прагнення США підтримувати ключові для євроатлантичного шляху України реформи у політичній та економічній сферах, а також у галузі правосуддя. США продовжують підтримувати всіх українців, чия робота рухає реформи вперед.

Державний секретар США — це фактично третя за важливістю посада в країні, після президента і віцепрезидента. Цей пост аналогічний посаді міністра закордонних справ в більшості інших держав. Держсекретар очолює Державний департамент – відомство зовнішньої політики США. Ентоні Блінкен – онук українського емігранта.

У 2009-2017 роках Блінкен час від часу відвідував Україну. У 2014-го повідомив, що США обговорюють можливість надати Україні летальну зброю, щоб підтримати її у конфлікті з Росією. А за рік — у березні — Блінкен приїхав в Україну. Тоді він підкреслив необхідність дотримання єдиних правил на міжнародній арені, які “тепер під загрозою через російську агресію в Україні” та наполягав, що не можна змінювати кордони силою.

Під час візиту 2015-го Блінкен говорив і про реформи в Україні. Це — боротьба з корупцією, децентралізація влади, налагодження співпраці з МВФ.

“Україна зробила надзвичайні кроки за минулі півтора року: посеред конфлікту, посеред агресії, для того, щоб рухатися уперед. Робота ще не завершена, але вона дуже важлива. Це, звичайно, підписання асоціації з Євросоюзом, досягнення вільних чесних виборів, початок глибоких і всебічних економічних і політичних реформ, включно з законами для підвищення прозорості державних закупівель, зменшення урядової неефективності та корупції, очищення українського енергетичного сектору, створення більш прозорої банківської системи та залучення іноземних інвесторів для створення нового антикорупційного агентства”, — заявив він тоді під час пресконференції у Києві.

Блінкен неодноразово коментував політику Росії щодо України та заявляв про пряму причетність Москви до подій на Донбасі.

“Я абсолютно переконаний, що російські дії в Україні – стратегічна поразка для майбутнього Росії. Так, ви можете сказати, що Росія, в лапках, виграла Крим. Але захопивши Крим, Росія втратила Україну. Україна більш об’єднана і орієнтована на Захід, ніж будь-коли”, — наголошував Блінкен.

Вже після відставки, у 2017-му, коли президентом став Дональд Трамп, Блінкен закликав США надати зброю Україні для протистояння російській агресії. Зброю Україна почала отримувати у 2018 році.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *