Андрій ВЕСЕЛИЙ: «Люди, які хочуть змін у Дрогобицькій громаді — мої найперші союзники»

До дня виборів лишаються лічені дні. Від результатів волевиявлення громадян буде залежати, як житиме Дрогобицька громада в найближчі п’ять років. 

Ми поспілкувалися з одним із лідерів передвиборчих перегонів і найбільш реальних претендентів на посаду голови Дрогобицької ОТГ – підприємцем і головою Благодійного фонду родини Веселого Андрієм ВЕСЕЛИМ.  Поцікавилися його планами, командою і баченням змін, необхідних для розвитку громади. 

 

— Пане Андрію, до цих виборів Ви не були у політиці і не працювали в органах влади. Тож чому тепер берете участь у виборах, до того ж так активно?

 

— Ті, на кого дрогобичани покладали великі сподівання, виявилися неспроможними працювати якісно, прозоро та ефективно. А я маю великий досвід і знання, зокрема управлінські та фінансові, маю бачення, що і як треба змінювати. 

В той же час навколо мене у бізнесі та по роботі Благодійного фонду сформувалась команда чесних, щирих, активних, професійних людей, гідних представляти Дрогобицьку громаду в органах місцевого самоврядування. Треба привести цих людей у владу! Вони точно будуть працювати краще багатьох неефективних депутатів і чиновників, нероб і корупціонерів.

Тож, як кажуть: Хто, якщо не ми, і коли, якщо не зараз?

Крім того, наразі Дрогобиччина підійшла до надто важливого періоду — створення і становлення нової, об’єднаної громади. У нашої ОТГ багато викликів: об’єднання сіл та міст, «добровільно-примусове» приєднання Стебника, слабка інфраструктура, економічний застій. І тому я боюся, що другого шансу побудувати заможну громаду у нас просто не буде.

— Команда Веселого йде на вибори депутатів Дрогобицької ОТГ у списку політичної партії «ПАТРІОТИ УКРАЇНИ» під № 13 у бюлетені. Навіщо Вам партія і чому Вас немає в списках?

— Виборчий кодекс дає можливість висувати кандидатів лише від партій. Тому неможливо привести регіональну команду професіоналів у місцеву владу без «партійних прапорів».

На щастя, нам вдалося висунути список саме від партії «ПАТРІОТИ УКРАЇНИ» — молодої політичної сили, що раніше не була ані у владі, ані на керівних посадах, не обтяжена скандалами або недостойними політиками.

Мене немає у цьому виборчому списку, тому що я балотуюся на посаду голови громади. А на мою думку, голова ОТГ має бути в першу чергу господарником, а не політиком. І працювати на благо усієї громади, а не однієї партії.

 

— Ви отримали закордонну освіту та попрацювали на Заході, але потім все одно повернулись в Україну. Чому повернулись і як би Ви мотивували сотні тисяч молодих українців зараз повертатись до України?

— Дійсно, мав можливість залишитись в Канаді, до того ж на гарних умовах, адже вже успішно працював у фінансовому секторі. Повернувся, тому що патріот, тому що люблю Україну і Дрогобиччину, хочу розвивати свій рідний край та бути поряд з близькими людьми.

Розумію, що важко підібрати потрібні слова, щоб людина, яка має роботу на Заході, а тим більше західну освіту, залишила все та поверталась до України. Тому маємо слова підкріплювати справами: створювати такі умови у себе на Батьківщині, на Дрогобиччині, щоб українці самі бачили сенс повертатись.

Бачили, що тут діють європейські, цивілізовані правила життя і ведення бізнесу, що тут допомагають людям розвиватись, що тут безпечно, що тут якісна освіта і медицина.

Лише таким чином не тільки повернемо своїх, але й залучимо іноземний бізнес, іноземних інвесторів!

 

— Один з пунктів Вашої програми — розвиток бізнесу на Дрогобиччині. Яку галузь зараз вважаєте найперспективнішою для відкриття своєї справи? Куди б Андрій Веселий зараз інвестував гроші?

— Інвестувати, в першу чергу, треба у власний розвиток, нові знання, технологічні та інноваційні виробництва. Так працює і моє підприємство «Брати». Постійно розвиваємось, але ще є куди рости: впроваджувати ще більш глибоку автоматизацію, розширювати виробництво тощо.

Якщо казати про галузі для відкриття власної справи, я обирав би те, що не потребуватиме великих капіталовкладень на старті, але може принести значний дохід. Це, наприклад, туристична сфера, IT, дизайн. Всім цим можна займатися тут, у Дрогобичі, маючи, умовно кажучи, лише ноутбук та інтернет, але продавати свої послуги і по Україні, і за кордон.

Якщо казати про великий бізнес, найбільш перспективними зараз є аграрна і харчова промисловість, фармацевтика, електроніка, будівельна галузь… Це те, що може швидко дати прибуток бізнесмену, а Дрогобиччині — робочі місця і податки. Однак всі ці підприємства треба будувати фактично з нуля, а отже вони потребують інвестицій. Завдання влади — залучити ці інвестиції та допомагати місцевим підприємцям залучати інвесторів, запрошувати, створювати умови.

 

— В межах однієї Дрогобицької ОТГ поєднаються не тільки два міста зі своєю специфікою: Дрогобич і Стебник, але і багато сіл. Як нам стати справді об’єднаними?

— Як правильно сказав один з кандидатів від партії «ПАТРІОТИ УКРАЇНИ», громадяни хочуть від політиків простих речей: мати можливість їхати по якісній дорозі на добре оплачувану роботу, не перейматись безпекою та освітою дітей, гуляти у чистих світлих парках… Якщо влада створить умови для цього в кожному куточку громади, то, повірте, ніяких розмов про наші «відмінності» не буде.

Протиставлення Дрогобича і Стебника, міст і сіл, центру і всієї іншої громади — то «політиканство», штучно створений конфлікт.

Так, на сьогодні є певні обмеження з боку законодавства. За законом ані села, ані Стебник не матимуть свого гарантованого представництва у владі. Я це вважаю великою помилкою! За яку, до речі, знову ж таки відповідальні старі політики як місцевого, так і національного рівня. Найгірше, що ми не можемо цього змінити з власної ініціативи на рівні громади. 

Що пропоную я? Щоб представники Стебника та сіл громади все одно мали свою трибуну в ратуші і прямий доступ до голови ОТГ. Хай це буде, наприклад, консультативна рада, до порад та вимог якої дослухатиметься голова та обрані депутати при ухваленні рішень. Вважаю дуже важливим, щоб голова ОТГ вмів слухати і чути кожного жителя громади.

 

— Перший крок Андрія Веселого на посаді голови ОТГ?

— Є безліч термінових, першочергових і невідкладних справ у громаді. Від аварійних будівель, у яких продовжують жити люди, наражаючи себе на небезпеку, до «сміттєвого» питання, яке ніколи не вирішиться само собою, якщо не вжити негайних та комплексних заходів.

Крім того, давайте пам’ятати, що новий голова ОТГ займе свою посаду напередодні зими, тож має одразу включитися у підготовку регіону до цього періоду.

Але якщо казати глобально, то першим кроком має стати ретельний аналіз, аудит реального стану справ у громаді. Сьогодні ми як звичайні мешканці можемо оцінювати цей стан лише «неозброєним оком»: довіряти звітам влади та публікаціям на сайтах. Але новий керівник ОТГ має достеменно знати: як наповнений бюджет, що зроблено комунальниками за 5 років, чи всі бюджетники вчасно отримують зарплату, в якому стані інфраструктура, школи, лікарні по всій території громади — до найменших сіл.

 

— Кого Ви вважаєте своїм головним опонентом на виборах голови Дрогобицької ОТГ?

— Мої головні опоненти — це старі політики. Люди, які мали вже роки і навіть десятиріччя у владі різного рівня, але так і не скористалися цим шансом, не зробили прорив у розвитку Дрогобиччини. Це люди, які зараз обіцяють врятувати нас від тих проблем, які самі ж і створили.

Можливо, Ви й самі знаєте, що моїми прибічниками як кандидата на посаду голови ОТГ є багато людей з інших партій. І навіть дехто з моїх конкурентів по «бюлетеню». Їх (або краще сказати — нас) об’єднує головне — прагнення змін у громаді. Ми хочемо вивести Дрогобиччину з застою: як політичного, так і економічного. Люди, які прагнуть того ж — мої найперші союзники!

 

— Багато з наших земляків зневірені та не хочуть навіть приходити на виборчі дільниці. Як би Ви закликали їх йти на вибори 25 жовтня та віддати свій голос?

— Справді, на зустрічах з виборцями бачимо, що багато мешканців Дрогобиччини налаштовані песимістично, не вірять кандидатам і політикам. Особливо це стосується населених пунктів, де проблеми не вирішуються роками. Якщо ви живете у аварійному гуртожитку в центрі Стебника або в селі, в якому немає ані ФАПа, ані магазина, ані дороги, то я чудово розумію, звідки недовіра.

Ось перше, що я хочу донести таким людям. Попри зневіру й розчарування, голосувати потрібно. Без виборів, без перезавантаження влади змін у громаді точно не буде. Старі політики дадуть вам той самий результат!

Чому ці виборці повинні довіряти мені та моїй команді? Окрім того, що ми маємо план розвитку і бачення змін, об’єднали професійних та чесних людей, ми ще максимально відкриті! Я постійно розповідаю про свій план розвитку Дрогобицької ОТГ та наших кандидатів, ми з командою проводимо по декілька зустрічей на день, ми у постійному діалозі з земляками. Робимо все, щоб показати: хто ми, що пропонуємо, які шляхи розвитку громади бачимо.

Я щиро вірю, що наші земляки 25 жовтня прийдуть на виборчі дільниці і зроблять свій свідомий, відповідальний вибір. Від того, кого громада обере головою та хто стане депутатами місцевої ради, безпосередньо залежить перспектива і розвиток Дрогобиччини!

 

Політична реклама

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *