Що робити, коли вам вручили підозру? Поради від юриста Стерненка  

Як правильно діяти, коли вам повідомляють про підозру? Що має відбуватися потім і яких помилок можна уникнути? Публікуємо рекомендації із заходу Української Галицької Партії “Що робити, коли за тобою прийшли?”  громадського активіста і юриста Сергія Стерненка, який особисто кілька разів отримував підозри. Ми зафіксували найголовніше. Повну лекцію можна перелянути на  ютуб-каналі УГП. Нагадаємо, раніше ми вже публікували матеріали із виступу адвокатки Небесної сотні Євгенії Закревської.

  • ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ  – НЕ ВИРОК

Якщо особі повідомили про підозру, її не можна вважати злочинцем. Підозра – це лише припущення слідчого, що людина може бути причетна до злочину. Винуватість людини може встановити лише суд. Невинуватість людини до кінця судового розгляду гарантує  Конституція України та низка рішень Європейського суду з прав людини. Проте в Україні навіть міністр внутрішніх справ може дозволити собі назвати злочинцем людину ще на етапі повідомлення про підозру.

  • ЯК МОЖУТЬ ПОВІДОМИТИ ПРО ПІДОЗРУ

1. Якщо це не тяжкий злочин, то вам можуть зателефонувати або надіслати повістку з викликом на допит. Це має відбутися за три дні (в окремих випадках за п’ять) до допиту. Телефонний дзвінок теж вважається офіційним викликом. Особа, яка телефонує, має назватися. Її прізвище варто перевірити в базі електронних декларацій, чи дійсно вона працює в правоохоронних органах. Найчастіше на допит викликають як свідка, а вже на момент особистої зустрічі можуть повідомити і про підозру.

2. Про підозру можуть повідомити під час чи після проведення обшуку. Тобто на обшук приходять уже з готовою підозрою. Проте про неї частіше повідомляють уже після обшуку, оскільки, коли ви отримуєте статус підозрюваного, у вас більше процесуальних прав.

3. Про підозру можуть повідомити, якщо особу затримано на місці скоєння злочину чи одразу після вчинення з очевидними доказами причетності. Умовно кажучи, якщо вас спіймали після нападу, а в руках у вас закривавлений предмет, схожий на зброю. Важливо: у такому разі про підозру мають повідомити не пізніше ніж за 24 години з моменту затримання. Відлік часу йде саме з моменту затримання, а не складання протоколу про затримання.

Сергій Стерненко на заході УГП “Що робити, коли за тобою прийшли?”
  • ЩО МАЄ БУТИ В ПОВІДОМЛЕННІ ПРО ПІДОЗРУ

– анкетні дані підозрюваного; прізвище, ім’я, по батькові слідчого; номер кримінального провадження; підпис тощо;

– кваліфікація злочину, за яким повідомляється підозра;

– опис події злочину;

– опис ролі підозрюваного в злочині, тобто що конкретно вчинила ця людина;

– права підозрюваного.

Яскравим прикладом невідповідності вимогам КПК є текст підозри Юлії Кузьменко в справі Шеремета. Зокрема, наприкінці не описано прав підозрюваного. І вже через це підозру можна оскаржувати.

 

  • ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ДОПИТ

Після повідомлення про підозру проводиться допит, якщо до цього вас не допитали як свідка. В особи є право не надавати жодних свідчень.”Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом”, – йдеться в статті. Це стосується як і підозрюваного, так і свідка. Ви також маєте право не давати жодних свідчень, доки не приїде адвокат.

Навіть якщо сказане вами, на вашу думку, вас виправдовує чи надає стовідсоткове алібі – краще не свідчити без адвоката. Коли прибуде адвокат, слідчий зобов’язаний надати можливість конфіденційно з ним поспілкуватися. А далі ви вже вирішуєте, давати свідчення чи ні. Тому, за словами Стерненка, оптимальніше не просто відмовлятися від свідчень на підставі 63-ї статті, а вказати, приміром, на погане самопочуття, наголошуючи, що це не відмова від свідчень, а фізична неспроможність їх адекватно давати. Мовляв, ви вимушені чекати адвоката, який допоможе вам краще сформулювати свої свідчення.

 

  • ЧИ Є СЕНС ЩОСЬ ДОВОДИТИ, ЯКЩО ЙДЕТЬСЯ ПРО ПОЛІТИЧНЕ ЗАМОВЛЕННЯ

Якщо вам повідомляють про підозру з очевидною політичною мотивацією і ви розумієте, що суддя буде проти вас ще до початку засідання, однаково потрібно використовувати всі можливості для захисту. Але це може допомогти потім. Якщо суд першої інстанції не врахує ваших об’єктивних аргументів для захисту, то це може врахувати суд другої інстанції (апеляційний), змінивши запобіжний захід на більш м’який. Чи суд третьої інстанції, який може згодом виправдати під час оскарження вироку.

Захід “Що робити, коли за тобою прийшли?”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *