” Я – місто, не вбивай мене”

Два тижні тому Україною прокотилася хвиля обурення щодо можливого зникнення майже 800 українських міст та селищ. Усе через проект Закону про засади адміністративно-територіального устрою Офіційний портал Верховної Ради України, за яким право називатися містом зможуть лише ті населені пункти, у яких проживає понад 20 тис. населення. Якщо більше 5 тис. – називатимуть селищем, а менше 5 тис. стануть селом . Тобто такі міста як Галич, Яремче, Жовква, Белз, Косів, Збараж мали б стати … селищем.

Кілька днів після оприлюднення проекту, Міністерство регіональної політики заявило, що люди не вірно зрозуміли правки і ніхто статуса у існуючих  міст забирати у не стане. Але у проекті законі ( ст.10 п.5) чітко вказано: “Поселення може бути віднесено до однієї із категорій населених пунктів у порядку, встановленому цим Законом.” І поки такі двозначні пунтки будуть присутні у Законі – громадам краще не розслаблятися!

Українська Галицька Партія вважає, закон не враховує історико-культурну цінність понад 300 населених пунктів України тільки на Галичині. Ми категорично не погоджуємося з безвідповідальним відношенням до української історії з боку законотворців і вимагаємо внести зміни у документ:

  • забрати із документу неточності, які можуть трактуватися по-різному
  • чітко прописати, що населені пункти, статус яких був присвоєний до набуття чинності відповідною нормою проекту не змінювався після його прийняття
  • кількісний показник населення має враховуватися як рекомендація і лише при створенні нових сіл/селищ/міст

 Наші юристи вважають, що стаття проекту має бути викладена у наступній редакції: 

Стаття 10. Місто, селище, село

1.Міста, селища та села є основою для утворення громад.

2.За містобудівними та соціально-економічними характеристиками місто, селище, село є категоріями населених пунктів.

3.Місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальною чисельністю населення не менше ніж 20 тисяч жителів, на території якого розташовані промислові і переробні підприємства, підприємства комунального господарства, житловий фонд, та який має розвинуту соціальну, комунальну і транспортну інфраструктуру.

Селище є населеним пунктом, загальною чисельністю населення не менше ніж 5 тисяч жителів, утворення та розвиток якого пов’язані з розташуванням на його території підприємств, залізничних вузлів, гідротехнічних, інших споруд і об’єктів, та який має соціальну, комунальну і транспортну інфраструктуру.

Село є населеним пунктом, загальною чисельністю населення менше 5 тисяч жителів, який має соціальну, комунальну і транспортну інфраструктуру.

Доповнити ч. 3 ст. 10 проекту Закону про засади адміністративно-територіального устрою України (реєстр. № 2804 від 24 січня 2020 року) наступним:

Положення, що викладені вище, поширюються на порядок утворення нових адміністративно-територіальних одиниць та не є підставою для перегляду статусу населених пунктів, яким він був присвоєний до набуття чинності даним Законом.

4.Міста належать до міських, а селища та села — до сільських населених пунктів.

А положення  ч. 5 ст. 10 проекту Закону про засади адміністративно-територіального устрою України (реєстр. № 2804 від 24 січня 2020 року) “Поселення може бути віднесено до однієї із категорій населених пунктів у порядку, встановленому цим Законом” – виключити із тексту статті взагалі,  оскільки воно суперечить положенням Конституції України.

У Рішенні Конституційного Суду України від 23 грудня 1997 року  № 7-зп (справа про Рахункову палату) зазначено, що верховенство конституційних норм поширюється на всі сфери державної діяльності, у тому числі і на законотворчий процес; Верховна Рада України, приймаючи закони, не має права допускати невідповідностей щодо будь-яких положень, прямо закріплених в Конституції України.

Джерело

Головне фото – Галич. Фото з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *