“Дрогобицька Голгофа” : знати, щоб ніколи знову

У Дрогобичі закінчено зйомки документально-художнього фільму «Дрогобицька Голгофа».

Основа фільму – п’єса «Дрогобицька Голгофа» – про винищення української інтеліґенції у катівнях НКВС-КДБ, прем’єра якої відбулася у березні 2017 року.

Екранізована кінострічка розповість  нам живим про жахливу трагедію духовенства, інтелігенції, студентства Галичини в роки комуністичного режиму 1939-1941 рр., 1944-1959 рр. Також у фільмі «Дрогобицька Голгофа» буде представлено події, пов’язані з мученицькою смертю дрогобицьких блаженних священномучеників – ієромонахів Чину святого Василія Великого Северіяна Бараника, Віталія Байрака та Якима Сеньківського.

Стрічка максимально можливо екранізує тодішні тортури, через які пройшли справжні українці, потрапивши у катівню НКВС-КДБ, що була розташована у Дрогобичі на вул. Стрийській.

У ролях – актори муздрамтеатру ім. Ю.Дрогобича, у масових сценах задіяні представники ансамблю «Верховина», прості дрогобичани.

Зйомки кінострічки здійснювалися поетапно з 27 серпня до 5 вересня 2019 р. Локаціями для фільму обрано Меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській», цегляний завод, автентичну тюрму у місті Комарно, а також Львів, церкви Дрогобича: Трійці та Святого Юра, і вулички Дрогобича, де НКВДисти проводили арешти українців та їх знищували.

Знімальна група та всі причетні до створення стрічки  сподіваються, що вже у жовтні цього року кінострічка вийде на екрани, а 7 листопада її презентуватимуть на Міжнародному Трускавецькому кінофестивалі «Корона Карпат», та стане пересторогою щодо зазіхань нашого вічного сусіда Росії поневолити Україну.

Автор п’єси та сценарію стрічки – заслужений журналіст України Тарас Метик, режисер-постановник Олександр Король, ідея – отець Іван Паньків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *