В “Тюрмі на Стрийській”  у Дрогобичі вшанують пам’ять жертв війни

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни
Цього дня розпочалася німецько-радянська війна, яка забрала життя кожного п’ятого українця.
У Дрогобичі поминальні заходи відбудуться на території меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській». Початок панахиди о 17 годині.
Про це повідомили у відділі культури та мистецтв ДМР, передає прес-служба міської ради.
Додамо, що  історія “Тюрми” розпочалася у 1899 році, коли було виділено кошти на побудову нового приміщення для міцевої Феміди. У 1939 році у цих стінах функціонувало Дрогобицьке обласне управління НКВД. Репресивно-каральні органи діяли тут до 1959 року. Утвердження тоталітарного режиму супроводжувалося масовими репресіями та катуваннями. Із зведених даних про знищення в’язнів у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941, кількість жертв становить понад 24000 осіб. З них 1200 в Дрогобичі.
В експозиції музею представлено фото, документальні свідчення очевидців, особисті речі людей, знайдені під час розкопок на території колишньої катівні; збережені грати на вікнах, металеві двері та навіть представлено до уваги відвідувачів казан, у якому готували їжу в’язням (Яку їжу їм варили? З убитих в’язнів, тому що під час харчування вони у тому супі знаходили людські пальці).
В одній з кімнат, виділених під музей, є сумнозвісна криниця глибиною 32 метри, у яку злочинці НКВС вкидали страчених в’язнів. На думку вчених у колодязь було скинуто близько 2 000 замордованих жителів Дрогобиччини. Серед них – українці, поляки, євреї і німці. У селі Нове Село, або Найдорфі, як тоді його називали німці, а також в Уличному проживали німці. Тому у тих списках, які уклали науковці дрогобицького музею, є не тільки українці, але й особи різних національностей, які проживали на території Галичини. Одних просто розстрілювали у камерах, і оскільки вже не було можливості вивезти мертві тіла, їх прямо вкидали у колодязну глибину, засипаючи зверху вапном. Оскільки там була вода, то кати знали, що з часом вода з вапном зробить свою справу. Коли тепер проводилися розкопки в колодязі, нічого не було знайдено. На потрібну глибину неможливо було докопатися, оскільки колодязь почав осипатися (руйнуватися). Тому колодязь залишено з можливістю у майбутньому продовжити розкопки.
У 1990 році на території тюрми з чотирьох ям було ексгумовано останки 486 осіб, які були невинно замордованими жертвами радянського терору.
Тепер у стінах колишньої катівні розмістилися факультети Дрогобицького університету, а також з 2012/13 діє Меморіал і Музей „Тюрма на Стрийській”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *