ЛІТО!  Кишкові інфекції атакують…

Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року.

Підвищена температура навколишнього середовища, дощі, забруднення довкілля сприяють поширенню  збудників, які викликають  захворювання на кишкові інфекції.

Дрогобицький ММВ ДУ “ЛОЛЦ МОЗ України”, враховуючи ускладнення епідситуації з кишкових інфекцій в основному за рахунок інфекцій вірусної етіології, частково сальмонельозної інфекції серед населення у 2018-2019 роках,  а також зростання вірусного гепатиту А, ускладнення які виникають, у зв’язку з погодними умовами (дощі, повені, як наслідок – підтоплення джерел водопостачання, підвалів, житлових приміщень), щоб уберегти себе та близьких Вам людей слід  пам’ятати і виконувати наступне;

  • Використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях. Заборонено вживати продукти, які були замочені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.
  •  Не пийте воду з відкритих джерел та з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. Колодязі необхідно почистити та продезінфікувати, при цьому це слід робити раз на рік у будь-якому випадку. Доцільно також зробити  лабораторний аналіз води щоб упевниться у її безпеці для здоров’я. На час підтоплення та очищення джерел водопостачання використовуйте бутильовану воду.
  • Обов’язково кип’ятіть питну воду 15-20 хвилин, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені, це звільняє її від більшості хвороботворних мікроорганізмів.
  •  Просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території, дворових туалетів.
  • Дотримуйтесь правил особистої та гігієни житла: часто мийте руки та тіло з використанням миючих засобів; регулярно прибирайте вологим методом приміщення, у першу чергу житлові; мийте посуд з використанням знежирювальних засобів та гарячої води, систематично виносіть сміття та харчові відходи у відведені для них місця. Виконуйте вимоги гігієни самі та навчайте цьому своїх дітей і знайомих.
  • Не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів, тарганів, мух; переповнення нечистотами гноєзбірників, дворових туалетів.

Перелічених заходів необхідно дотримуватись щоденно, а не тільки під час та після підтоплень.

Попередити хворобу завжди простіше і дешевше, ніж потім її лікувати. Коли ж виникли ознаки кишкової інфекції (болі у животі, нудота, пронос, температура, інше) негайно зверніться за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.

Доцільно провести вірусологічний контроль питної води, як основного ймовірного чинника передачі інфекцій, особливо у період повеневої ситуації.

     До речі, якісно провести на договірних засадах аналіз питної води; дезінфекцію приміщень, колодязів та води у них, знищити гризунів, тарганів і шкідливих комах можуть фахівці державної установи Дрогобицького ММВ ДУ  «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Леся Янківська, завідувач відділення організації епіддосліджень Дрогобицького ММВ  ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

                                                                                                 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *