Зняти економічну блокаду з ОРДЛО? Пропозицію Кучми розглянуть в Мінську

Тристороння контактна група з питань урегулювання ситуації на Донбасі на наступному засіданні обговорить пропозицію експрезидента Леоніда Кучми зняти економічну блокаду з окупованих території Донецької та Луганської областей.

Про це у середу повідомив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Пропозиція надійшла від пана Кучми (представника України в ТКГ – ред.), і це підтримали учасники з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу”, – сказав Зайдік журналістам у середу в Мінську.

За словами спецпредставника, зняття блокади могло б стати “великим проривом”.

При цьому Зайдік зауважив, що впровадження проти ОРДЛО блокади навесні 2017 року стало тим фактором, який сприяв “розриву сторін”.

5 червня представники Тристоронньої контактної групи на переговорах в Мінську домовилися про підготовку нової угоди щодо припинення вогню на Донбасі. Договір про перемир’я можуть підписати вже на наступному засіданні ТКГ 19 червня.

 

***

В Мінський процес Кучму повернув президент Зеленський, про що стало відомо два дні тому.

 

***

Експрезидент Петро Порошенко висловив стурбованість останньою новиною:

Занепокоєний несподіваною новиною за підсумками засідання ТКГ у Мінську про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО.

Нагадаю, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв’язки з окупованими територіями як реакція на свавільне захоплення (експропріація або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи.

Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта – нічогісінько. Виходить українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?
Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв’язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім, встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам.

Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Реалізація російського сценарію на Донбасі – це зрада національних інтересів нашої держави і пам`яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет та територіальну цілісність України!

Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс до ЄС та НАТО?

Не дозволимо реалізувати російський сценарій врегулювання ситуації на Донбасі!”

https://www.facebook.com/petroporoshenko/posts/1642750462526006

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *