Чи безпечний візит у  «Візит»?

 

У попередньому номері ми писали про вкриту поперечними тріщинами дорогу Дрогобич-Трускавець. Про те, що Державне агентство автомобільних доріг України так і не змогло повністю підготувати пакет документів на будівництво об’їзної дороги через землі Модрицької та Бориславської рад. Поки Укравтодор шукає шляхи погодження земельних ділянок під об’їзну дорогу, маршрутні таксі, а не рідко й вантажівки, продовжують їздити наявною дорогою. А тріщини на ній – рости.

 

Коли ми писали про тріщини дорожнього покриття, то відправною точкою координат використували готель «Візит», що знаходиться за межами Трускавця обабіч ризикованої дороги. Після виходу статті до нашої редакції звернувся власник готелю Михайло Ступницький. Бізнесмен заявив, що згадки про його готель в світлі небезпеки обвалів є безпідставними. Та представив нам заключення науковців щодо безпеки місця розташування готелю.

 

Висновок з приводу ступеня ризику готелю зробили працівники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (науковий керівник – доктор геологічно-мінеральних наук Е.Д. Кузьменко). «Геолого-геофізичні дослідження території, яка прилягає до південно-західного флангу гірничого відводу Стебницького родовища калійної солі з метою оцінки напружено-деформованого стану гірських порід та небезпеки просідання гірської поверхні в межах ділянки готелю «Візит» та ДБК «Паштет» проводили у 2017 році.

 

Висновок п. Кузьменко підготував за результатами аналізу наявних геологічних, гідрогеологічних та топогеодезичних матеріалів та даних геофізичної зйомки методами природного імпульсивного електромагнітного поля Землі та вертикального електричного зондування, з узгодженням з геологічною ситуацією.

 

Висновок такий. Готель «Візит» та прибудови знаходяться на території нижньоворотищенської світи. Вона складається з глини, пісковиків, аргілітів і є міцною з механічної точки зору породою, що гарантує надійність будівлі. Проте з півночі до «Візиту» прилягає верхньоворотищенська світа. Це зазвичай загіпсовані і засолені глини. Територія контакту двох свит є ослабленою зоною і знаходиться під котельнею. «Відсутність даних буріння не дозволяє зробити остаточні категоричні висновки. Водночас, ймовірно, території готелю нічого не загрожує. На північному фланзі можливе просідання», – йдеться далі у висновку франківців.

Ослабленою також є зона між територіями готельного комплексу «Візит» та котеджного комплексу ДБК «Паштет». Колись на глибині 19 м. там текла давня річка, яка лишила по собі розмиті корінні соляні породи. Фактором, який погіршує ситуацію, є наявність штучного озера на території ресторану «Козацький хутір». З геологічної точки зору його не можна було створювати. Науковці пропонують знизити рівень озера на 1-2 м. Адже під час його наповнення вода через боковий відвід у східній частині озера перед греблею відводиться у давнє русло потічка, що простежується зі сходу на захід, перетинаючи трускавецьку автодорогу, що також підвищує рівень ґрунтових вод на території досліджень. Це призводить до пониження земної поверхні через дорогу навпроти «Візиту», пониження дорожного полотна з утворенням тріщин, яке розвивається далі на північний захід (заболочена ділянка північніше ділянки «Візиту»).

Що стосується конкретних цифр і даних, то вони у висновку у вигляді додатку не представлені. Або ж власник готелю не представив їх нашій редакції.

 

Про загрози говорить і науковець Василь Дяків: «На ділянці перетину цього підземного потоку дійсно є потенційна загроза. Для оцінки її небезпеки у готелі «Візит» встановлені спеціальні датчики. На сьогодні раніше прогнозовані загрози саме біля “Козацького хутора” та готелю “Візит” наразі не підтвердились. Тут задокументовано лише просідання з правого боку від дороги (при виїзді з Трускавця), але не зафіксовано жодного провалу та тріщин у стінах».

Юлія Гасій

Медіа Дрогобиччина, № 1 (41)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *