Президент МФК «Галичина» Юрій Кушлик: «Половина бюджету від бізнесу, половина – від міста убезпечать команду від зникнення!»

 

Колись Дрогобич був містом футболу.

 

Потім все завмерло… Вболівальники мріяли про відродження рідної команди, футболісти, щоб не втратити навички, розійшлися в інші клуби. Всі чекали…

 

І ось нещодавно відбулося очікуване – футбол у Дрогобичі відродився! З нуля було створено міську команду «Галичина».

 

Про футбол, виклики і перемоги – до Дня міста говоримо з Президентом МФК «Галичина» Юрієм Кушликом.

 

–          Пане Юрію, коли з’явилася ідея створити чи то пак – відновити – футбольну команду у Дрогобичі?

–          Необхідність створення-відновлення команди постійно жила в середовищі вболівальників і всіх, хто любить цю гру. Вона існувала в головах і навіть на фасадах будинків.

Боліла і мені ця тема. Пригадував завжди, як ще маленьким з батьком ходив на «Галичину», вболівав за нашу команду.

Поштовхом до дій стало те, що вболівальники, які хотіли відродження футболу у Дрогобичі, зібралися, організувалися і сформулювали свою вимогу до влади про те, що команда у нашому великому місті, другому після Львова, має бути. Тобто фактично – це була загальна потреба громади у відновленні футбольного клубу.

Приємно зазначити, що ні у кого застережень не з’явилося. Першим з вболівальниками зустрівся міський голова і підтримав їх, потім долучився депутатський корпус. Відбулося кілька нарад, питання розглядала сесія. У результаті, кошти на футбол знайшлися.

Так, з огляду на фінансову ситуацію в нашому місті, ми розуміємо, що утримувати команду – це значне навантаження. Але коли бачимо, яка кількість вболівальників проходить на матчі – розуміємо, що потреба в цьому була, і вона виправдана.

 

–          Про які кошти йдеться?

–          Першочергово (в минулому році) було виділено 300 тис. грн. За ці кошти було закуплено форму, м’ячі, різний інвентар.

 

–          Скільки реально коштів потрібно на рік, щоб утримувати таку команду?

–          Все, звичайно, залежить від результату. Які ми ставимо задачі, яку мету – від того й орієнтуємося на бюджет. Справді, його спрогнозувати важко.

В перший рік ми хотіли просто відновити команду, щоб футбол повернувся в Дрогобич.

В цьому році ми вже підвищилися в класі. Звичайно, ліг є багато. Ми зараз граємо в Першій лізі області. Є ще Прем’єр-ліга. Кожна ліга передбачає вищий клас гравців і, звичайно, збільшене фінансування.

Тому починали ми минулого року з 300 тис. грн, а цьогорічний бюджет становить 800 тис. грн..

 

–          Йдеться лише про дорослий футбол?

–          Ні. Ми тепер активно пропагуємо футбол серед дітлахів. На сьогодні в дитячій «Галичині» є близько ста дітей, які ходять на тренування, а також на матчі – підтримати свою команду. Коли діти вболівають, дивляться гру, то розуміють, що їм є куди рости, є для чого займатися. Вони усвідомлюють, що колись вийдуть на цей стадіон, і ця тисяча людей буде їм аплодувати за гру.

(фото Сергія Матійка)

 

–          В минулому номері «МД» ми розмовляли з вашим гравцем, який повернувся в дрогобицьку команду зі Стрия. Багатьох повернули?

–         У цьому році ми зуміли повернути в клуб майже всіх найкращих футболістів, які є вихованцями нашої ДЮСШ. Чому? Для чого? Нам було прикро, що безліч наших талановитих гравців були змушені грати не за рідне місто.  Також їхня участь в рідній команді для нас є важливою, бо на матчі тепер приходять родичі, батьки, кохані – і в хлопців відповідальність за результат гри, на мою думку, суттєво зросла.

 

–          Фінансування команди здійснюється лише з міського бюджету чи є інші джерела?

–          Прикро, але факт: наразі спонсори, меценати практично не відгукуються. Фінансування відбувається лише з місцевого бюджету. Є ситуативна допомога, коли хтось привезе два ящики води гравцям чи подарує клубу м’яч. Але сталої підтримки нема. Вважаю, що це наше недопрацювання, визнаю це. Робота зі спонсорами, меценатами в такому руслі, в якому би нам хотілося – ще не проводиться. Будемо виправлятися. Бо на перспективу ми б хотіли, щоб було так: половина бюджету команди – це кошти бізнесу, підприємств (спонсорів), інша половина – місцевий бюджет. Тобто спільними зусиллями, як, наприклад, є в Миколаєві, що грає в Прем’єр-лізі області.

Для чого це потрібно? Щоб убезпечити команду від зникнення! Бо в якийсь момент може в місті не стати грошей – команда зникне. Або політична ситуація може змінитися, і там акценти та цінності можуть бути інші. В житті ж різне буває. І команда зникне.

А так – ми забезпечимо принаймні функціонування команди, її вихід на поле.

 

–          Чому важливо зберегти стале функціонування, не допустити пауз?

–    За останніх сім років «перерви» діти не бачили живого футболу, тож  зацікавленість у грі впала. Це сумно, бо нам довелось починати все заново.

А те, де ми будемо грати, в якій лізі боротися, які задачі ставити – хай визначає громада, зокрема – своїми внесками. В нас є благодійний рахунок клубу, кому не байдуже – запрошую підтримати.

 

–          Стадіон – це окрема тема…

–          Дійсно. Прикро, що нема в нас такого стадіону, який мав би бути. Люди приходять на футбол, вони стоять, їм це важко. Я розумію їх і прошу вибачення, та наразі маємо те, що маємо.

Коли постало питання команди, тоді ж постало і питання стадіону. Ми зверталися, зокрема, з цим питанням в Львівську обласну Федерацію футболу, а нам казали: «Для чого вам стадіон, якщо у вас нема команди». Створення команди, відновлення її функціонування, досить успішні виступи – є запорукою того, що добротний стадіон обов’язково буде.

Наразі ігри відбуваються на стадіоні «Каменяр». Це поле, яке місто передало в користування ДДПУ. Ми вдячні керівництву університету за те, що вони пішли нам назустріч.

Щодо відновлення стадіону на вулиці Трускавецькій. Хочеться говорити про вже зроблене, а не заглядати вперед. Станом на нині частина коштів виділена, тендер відбувся, хочемо багато чого встигнути ще цього року. Бо ж стадіон руйнується з кожним днем, з кожним дощем, з кожним сезоном. Там немає гідроізоляції, вода затікає в підтрибунні приміщення, відпадає штукатурка… Першочерговий перелік робіт будемо обговорювати з організацією-переможцем для того, щоб кошти були використані максимально ефективно.

Щоб ми підвищилася в класі – нам потрібна допомога спонсорів і відновлений стадіон. Ми цього прагнемо.

 

–          Про гарні результати: команда хоч і фактично новостворена, але дійсно показує чудову гру, має значні перемоги. В чому секрет?

–          В наших талановитих гравцях-дрогобичанах!  В клубі панує особлива, родинна атмосфера. Колись ще дітками вони грали гуртом, потім життя порозкидало їх у різні клуби, а зараз вони знову разом. На це приємно дивитися! І це дає результат.

 

–          Які труднощі виникали за цей ніби незначний, але непростий період становлення команди? Чи були моменти, коли хотілося опустити руки?

–          Я до труднощів звик. Не можу сказати, що було щось геть таке, щоб аж ніяк не вирішилося.

Натомість була різна марудна паперова робота – зі статутами, з відновленням документів. Бо фактично це є комунальне підприємство, комунальна установа, яка вимагає посад, звітів тощо. Але я вдячний тим людям, які поруч – тренеру, директору, багатьом депутатам, які допомагають. Коли приходять на футбол і бачать результат – кажуть, що справді гроші витрачені не дарма. Вдячний всім. Бо якби не було цього розуміння –  не було б і результату. Команда це відчуває.

 

–           Маєте змогу звернутися до наших читачів – наявних і, можливо, потенційних прихильників команди. Що хочете сказати?

–          Прикро, що наразі не можемо перемогти приципового суперника – команду  «Кар’єр-Дністер». Нещодавно ми зазнали своєї другої поразки від того самого клубу. Та загалом я задоволений грою наших хлопців. В команді наразі нема такого класу гравців, які в тій грі були в складі «Кар’єру». Наші хлопці виглядали достойно, а боротьба ще вся попереду! Ще 10 турів перед нами. Тому запрошую приходити, вболівати, це дуже важливо!  Гра при пустих трибунах і при повних – це зовсім різні речі.

 

–          Де можна слідкувати за новинами клубу?

–          На нашому сайті МФК «Галичина». Маємо в клубі людину – фаната футболу, який займається наповненням сайту, оновленням інформації. Звати його Олег Болоховецький. Також на сайті Дрогобицької міської ради є закладка нашого сайту. Заходьте, читайте, слідкуйте за новинами і приходьте на матчі!

 

Розмовляла Марія Кульчицька

Медіа Дрогобиччина, №14 (44) від 21/09/18

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *