Поліомієліт: що треба знати

Поліомієліт — хвороба, що відома людям уже декілька тисячоліть.  На відміну від інших поширених хвороб, таких як грип, холера, чума, до кінця XIX століття великі епідемії поліомієліту були невідомі. Найдавнішим свідченням існування поліомієліту є кам’яна давньоєгипетська стела епохи XVIII династії (1403–1365 рр. до н. е.).

 

Назва хвороби походить від латинських коренів: polios – сірий, myelos – спинний мозок. Суфікс -іт вказує на те, що це запалення. Вірус поліомієліту відноситься до роду ентеровірусів.

 

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту:

  • гострий початок захворювання з загально-інфекційного синдрому:
  • підвищення температури тіла
  • головний біль
  • біль у горлі
  • нежить
  • диспепсичні розлади – блювота і проноси
  • розвиток гострих в’ялих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів;

– частіше страждають проксимальні відділи кінцівок;

– парези і паралічі мають асиметричне “мозаїчне” розташування;

– знижений тонус м’язів;

– уражаються м’язи ніг, рук, тулуба;

– зміна походки;

– знижені сухожильні рефлекси;

– чутливість збережена;

– швидкий розвиток атрофії м’язів.

 

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також може передаватися переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що вірус поліомієліту може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі – до 3-4 місяців у воді, до 6 місяців з фекаліями в ґрунті. Також можлива передача вірусу повітряно-крапельним шляхом. Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення.

 

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому, препаралітичному періоді, з випорожненнями – більш тривалий час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися до 4-6 тижнів від початку захворювання.

 

Як попередити зараження на поліомієліт?

– Ізоляція осіб, що прибули з країн-ендемічних по поліомієліту з проявами гострої респіраторної інфекції, гострої кишкової інфекції, серозного менінгіту, в’ялих паралічів з обов’язковим їх дворазовим обстеженням на поліомієліт.

– На контактних осіб накладається карантин строком на 21 день з моменту ізоляції хворого. За ними організується нагляд педіатра (щоденно) та невролога (одноразово, в разі необхідності).

-У вогнищі інфекції проводять поточну та заключну дезінфекцію з використанням дезінфікуючих засобів.

– При загрозі виникнення поліомієліту в країні всім дітям у віці до 5 років, що не були щеплені або щеплені з порушенням графіку, проводять термінову вакцинацію живою поліомієлітною вакциною.

– Обмеження відвідування країн – ендемічних по поліомієліту, а при завезенні в країну захворювання місць великого скупчення людей.

-Часте миття руки с милом.

– Провітрювання приміщення декілька разів на день.

– Проведення вологого прибирання приміщень.

– Вживання тільки кип’яченої або спеціальної води для пиття, добре вимитих овочів та фруктів, бажано з милом.

 

Як запобігти розповсюдженню поліомієліту в дитячих установах?

Під час загрози спалаху поліомієліту нові діти в загальноосвітні навчальні, оздоровчі та санаторно-курортні заклади не приймаються.

Припиняється відвідування дитячої установи сторонніми особами.

Проводиться вологе прибирання приміщень не менше двох разів на день.

Приміщення, в яких знаходяться діти повинні бути вентильованими, їх необхідно провітрювати декілька разів на день.

Діти повинні дотримуватись правил особистої гігієни (часте миття рук з милом протягом дня).

Виключається переведення дітей із групи в групу.

Діти повинні щоденно оглядатися лікарем чи педіатром і при появі перших ознак захворювання (підйом температури тіла, головний біль, катаральні прояви, диспепсичні розлади (розлади травлення) , біль у кінцівках, пітливість) необхідно госпіталізувати до інфекційного відділення.

 

Що робити батькам, якщо дитина захворіла на поліомієліт?

При появі перших ознак захворювання (підйом температури тіла, головний біль, катаральні прояви, диспепсичні розлади, біль у кінцівках, пітливість) необхідно звернутись до лікаря.

Хворого необхідно госпіталізувати в дитячу інфекційну лікарню або дитяче інфекційне відділення, виділити йому окремий посуд, рушники, предмети особистої гігієни.

У приміщеннях, в яких перебувала хвора дитина, необхідно провести вологе прибирання з застосуванням дезінфікуючих засобів.

 

 

Зав. відділення організації епіддосліджень Дрогобицького ММВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» Янківська Л.В.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *