Куранти били – чиновники “півсвіту” скупили!

Коли до приходу Нового року залишаються лічені дні, в магазинах та на ринках міст передсвяткова метушня – не спокійніше і в чиновницьких кабінетах. Грудень – завжди дуже продуктивний місяць. Не вірите? Відкрийте портал Е-data та погляньте, як активно йдуть платежі!

Що купували у передноворічні дні владні мужі міст нашого регіону – дослідили  журналісти «Медіа Дрогобиччини».

ТРУСКАВЕЦЬ   

Шикарний подарунок місту, чи то пак собі коханому, зробив під завершення 2017 року мер курортного міста Андрій Кульчинський. Керманич оздоровниці придбав майже за 1 млн. грн. новісіньке авто мінівен PEUGEOT Traveller Business. Договір на придбання автівки уклали 18 грудня. Кажуть, про нову службову машину для комфортних мандрів мер мріяв давно, та от слушного моменту придбати її ніяк не було. Відомо, що існують обмеження, визначені постановою Кабміну «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами тощо». Згідно з цим документом, дубльованим й рішенням Трускавецької міськради, вартість легкового автомобіля  для керівників органу місцевого самоврядування не може перевищувати 60 тис. грн. Більш, ніж очевидно, що за таку смішну суму  коштів солідне авто сьогодні не купиш! Тож міським посадовцям не залишалося нічого іншого як вміло схитрувати, що вони і зробили.   

 

 9 листопада, на черговому сесійному засіданні Трускавецької міської ради, до порядку денного винесли проект рішення «Про внесення змін до показників бюджету м. Трускавця на 2017 рік». Однак історично склалося так, що в цей день першим на сесії розглядали бурхливе питання про запровадження плати за «Нафтусю», тож у сесійному залі вирували ще ті пристрасті. Відтак коли справа дійшла до бюджетних питань та змін до них, депутати вже не так прискіпливо їх слухали та розглядали. Ба більше, навіть ті народні обранці, котрі намагалися вникнути у суть озвучених їм цифр, не зрозуміли, куди скеровують 1 млн. грн. Виявилося, що цю кругленьку суму коштів вдало замаскували у пункт цікавих видатків, а саме в «організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, селищної, міської ради та їх виконавчих комітетів». Такий цікавий пункт  прописали  у додатку 4 серед 6 додатків до рішення сесії. 17-ма голосами «ЗА», депутати, не відаючи за що голосують, підтримали придбання містом новісінького мінівену. Відтак 14 листопада виконавчий комітет Трускавецької міськради оголосив тендер для закупівлі автомобіля для комфортабельних мандрівок. До участі в тендері  зголосилися 2 учасники: ТзОВ «Атовінн» та ТзОВ «Союз Автомотів». Що впадає у вічі – перший учасник  не понижував впродовж аукціону ціну та не володів повним пакетом документів. Скидається на те, що в тендері він брав участь лиш для імітації конкуретної боротьби. Переможцем торгів став «Союз Автомотів» з Житомира. Вдала оборудка трускавецьких очільників таки реалізувалася. Тож тепер мер міста  та його заступники у ділові мандрівки вирушатимуть на комфортній автівці, придбаній на кошти платників податків. Як кажуть – красиво жити не заборониш!  

ДРОГОБИЧ

В останній тиждень 2017 року Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради оплачував ремонти тротуарів, доріг, купував сміттєві контейнери і світильники, продовжував ремонт багатостраждальної вулиці Ковальської на сотні тисяч гривень (в роздіб) та мільйони гривень (сумарно).

Але все це – дрібниці супроти витрат, яких зазнав департамент на капітальний ремонт міського сміттєзвалища в районі села Брониця, а також закупівлю світлових ліхтарів і дорожніх плит. За два дні (26 і 27 грудня) на фірму ТзОВ “ПМК-121” було зроблено дев’ять платежів на загальну суму 5 мільйонів 127 тисяч гривень. Усі ці закупівлі йшли через тендер, а більшість тендерів було розіграно між згаданим ТзОВ “ПМК-121” з Тернопільщини і  тернопільською фірмою ТОВ «Теркомбуд».

До речі, за повідомленням сайту «Наші гроші. Львів», у 2016 році дві компанії поділили 38 млн грн., виділених на стабілізацію «сміттєвої ситуації» у Львові. Серед них було і вищезгадане ТзОВ  «ПКМ-121».

БОРИСЛАВ

У грудні 2017 року Управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Бориславської міської ради розпочало перерахунок коштів на будівництво мосту через річку Тисменицю на вул. Героїв ОУН-УПА. Відтак до кінця року ТзОВ «Будівельне управління механізації» вже отримало майже 4 млн. 450 тис. грн. Хоча здебільшого такі перерахунки проводять після завершення роботи.  Нагадаємо, що у жовтні 2017 року для будівництва даного мосту, Уряд України виділив 10 млн. грн. Розпочати роботи мають 20 січня. Договір ТзОВ «Будівельне управління механізації» та управління ЖКГ та енергозбереження БМР підписали ще на початку 2016 року на суму 11,88 млн. грн. Про це повідомляється у Віснику державних закупівель.

Цікавими є факти про фірму-виконавця. Її засновниками є Сергій Воловик та Дмитро Годованюк. Саме ТзОВ «Будівельне управління механізації»  є засновником ТОВ “УМБ Фінанс”, яке на початку 2015 р. намагалось приватизувати ДП “Укрбурштин”. Також Дмитро Годованюк, за даними сайту YouControl, є керівником однієї з найбільших в Україні компаній з будівництва мостів та розв’язок  – управління механізації ПАТ “Мостобуд”. Станом на грудень 2012 р. компанія має податковий борг у розмірі 2 млн. грн. та недобудовані мости. Технічний нагляд за будівництвом мосту взявся здійснювати ФОП Бутов М.Т. за 159 тис. грн.

Наприкінці грудня управління також оплачувало ремонти доріг, тротуарів, реконструкцію водогонів. Зокрема, стрийська фірма ДП ЕКРАНБУД ТзОВ “Екран” отримала 432 тис. грн. за капремонт вул. В.Великого. Єдиною, з наданих фірмою послуг, є зняття верхнього шару асфальту з дороги.  172 тис. грн. отримав ФОП Максимiв Т.Б. на капремонт тротуарів тієї ж вулиці. 1 млн. 71 тис. грн. кількома платежами – МКП «Мажор». ТзОВ «Група Спецтехнологія» – 122 тис. грн. за реконструкцію водогонів. Згідно з договорами, строк виконання усіх вищевказаних робіт – по 31 грудня 2017 року.

 

Управління культури, молоді, фізичної культури та спорту Бориславської міської ради перерахувало 2 млн. 26 тис. грн. ТОВ “ЕЛІТ СПОРТ ГРУП” (м. Львів) на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям для КП “СОК” Нафтовик”. Відповідно до угоди, вартість робіт має скласти майже 2 млн. 398 тис. грн. Також в угоді вказано, що замовник може сплатити фірмі не більше 30% авансу на закупівлю матеріалів та обладнання. Решта оплати має здійснюватись по факту виконаних робіт.

Східницька селищна рада наприкінці року також активно розпоряджалася коштами платників податків у сумі майже 2 млн. грн.  Туди належить проведення капітального ремонту доріг і тротуарів, оплата проектних робіт щодо будівництва мосту через р. Східничанку, будівництво питної галереї, ремонт фасадів будинків, реконструкція вуличного освітлення, закупівля сміттєвих баків та інших господарських товарів.

Наталя Зелена, Марія Кульчицька, Юлія Гасій, Медіа Дрогобиччина №1 (31) від 19 січня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *