Чому Україна піднялась у цьогорічному рейтингу Doing Business та впаде в наступному?

Олексій Гончарук, голова Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Шанси України увійти в ТОП-40 країн за легкістю ведення бізнесу повністю залежать від парламенту. Якщо Рада не підтримає пакет законів про покращення інвестиційного клімату, позиції України вже в наступному рейтингу Doing Business різко погіршаться.

Світовий банк оприлюднив офіційні результати щорічного рейтингу Doing Business, який оцінює простоту ведення підприємницької діяльності на базі 10 індикаторів у 190 країнах.

Україна цьогоріч піднялась з 80-го на 76-те місце отримавши +4 позиції. Це досить непоганий показник. Проте, існує велика ймовірність, що вже наступного року не сягнемо такого. Більше того, впадемо. Чому?

Наші перемоги

Цього року ми продемонстрували карколомне зростання у компоненті “Одержання дозволів на будівництво”. Саме за цим компонентом Україна має найбільше зростання серед усіх інших країн світу – 105 пунктів.

Такий прогрес став можливий в основному завдяки тому, що Київська міська рада знизила розмір пайової участі у розвитку інфраструктури для нежитлових будівель з 10% до 2%. Крім цього, ваги нам додало і зниження вартості послуг з технагляду у будівництві.

Ще 41 пункт нам додав компонент “Сплата податків”, а саме зменшення та уніфікація ставки Єдиного соціального внеску. Реформа була проведена ще у 2015 році, однак у зв’язку з методологічними особливостями рейтингу її зарахували лише у цьому році.

Ще однією перемогою, стала імплементація Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку на підзаконному рівні вимоги закону про розкриття інформації щодо угод із заінтересованістю (правочини, які укладаються між АО та зацікавленими пов’язаними особами – VoxConnector). Це не дозволило поліпшити показники України за показником “Захист міноритарних акціонерів”, однак зменшило негатив від падіння інших показників за цим компонентом.

За компонентом “Приєднання до електричної мережі” Україна зросла на 2 пункти у зв’язку зі зменшенням вартості приєднання електроустановок до мереж Київенерго.

На 1 пункт ми піднялися завдяки технічним коригуванням показників за компонентом “Врегулювання неплатоспроможності”. Все це в сукупності мало б дати Україні за підсумковим показником рейтингу десь 10 пунктів плюс, однак цього не трапилося у зв’язку з падінням у інших компонентах рейтингу.

Наші падіння

Регрес відбувся у шести компонентах рейтингу.

Зокрема, у компоненті “Започаткування бізнесу” падіння склало 32 пункти.

У компонентах “Реєстрація власності”, “Міжнародна торгівля”, “Примусове виконання контрактів” та “Одержання кредиту” Україні не вдалося продемонструвати жодних реформ. В результаті в компоненті “Реєстрація власності” наша країна опустилися на 1 пункт, у “Міжнародній торгівлі” – на 4 пункти, а у компоненті “Одержання кредиту” – одразу на 9.

Ще одне падіння відбулось у компоненті “Захист прав міноритарних акціонерів”.

Усі ці фактори істотно зменшили позитивний ефект від реформ у сфері будівництва та оподаткування.

Складні перспективи

У наступному році підтримати темп буде складно.

Адже ефект від основного успіху цього року – зниження ставки пайової участі у інфраструктурі Києва до 2% – тимчасовий. Якщо Київрада не прийме іншого рішення, вже з нового року ставка зросте до 4%, що автоматично потягне вниз результати України у компоненті “Одержання дозволів на будівництво”.

Крім цього, відсутність реформ по іншим компонентам також може погіршити більшість інших показників. Але, втримати позиції, більш того, їх покращити можливо.

МЕРТ спільно з BRDO розробив та подав до парламенту пакет законів щодо поліпшення інвестиційного клімату (№6540, 6541, 6542 та 6543).

Їх ухвалення – це реальне входження України в ТОП-40 країн за легкістю ведення бізнесу. І основний із законопроектів (№6540) уже отримав позитивний висновок профільного комітету та готовий до внесення на порядок денний. Якщо парламент зможе у найближчий час розглянути та прийняти ці законопроекти, ми матимемо реальний шанс покращити бізнес-клімат та стати країною привабливою для інвесторів.

VoxConnector спеціально для “Медіа Дрогобиччина”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *