Ціни зростають все швидше. Що розігріває інфляцію?

 Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital.

“Стрімке зростання соцстандартів і ціни на продукти харчування – ключові драйвери інфляції. Національний банк переглянув прогноз інфляції на 2017 та 2018 роки. За розрахунками регулятора, до кінця цього року інфляція знизиться до 12,2%. Попередній прогноз – 9,1%. В майбутньому інфляція продовжить уповільнюватися. У кінці 2018 року її показник складе 7,3%, а не 6%, як передбачалася раніше. Прогноз інфляції на 2019 рік поки залишається незмінним – 5%. Регулятор змінив прогноз, тому що його попередній прогноз застарів. За січень-вересень 2017 року індекс споживчих цін виріс на 10,2%.”

Основні драйвери інфляції – це ціни на продукти харчування. Влітку ціни на овочі залишались на досить високому рівні через похолодання. Ціни на алкоголь та тютюнові вироби зростали через підвищення акцизу та мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Транспортні послуги подорожчали через підвищення у два рази мінімальної зарплати і зростання цін на енергоносії.

Ще один соціальний драйвер інфляції – стрімке підвищення пенсійних виплат з жовтня цього року. Доходи людей похилого віку збільшилися, що в результаті матиме вплив на попит та ціни. НБУ також переглянув прогноз інфляції на наступний рік. Інфляційна спіраль має властивість згасати, якщо її не підживлювати новими імпульсами. Погані погодні умови два роки поспіль вкрай малоймовірні, а це означає, що темпи зростання продуктових цін будуть знижуватися. Основними джерелами інфляції в 2018 році будуть підвищення акцизів і, можливо, підвищення цін на газ. Як відомо, за розрахунками НАК “Нафтогаз України” з 1 жовтня ціна на газ для населення мала підвищитися на 19%, однак всупереч позиції Міжнародного валютного фонду Кабмін відмовився її переглядати.

VoxConnector спеціально для “Медіа Дрогобиччина”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *