Карцер для тварин: нелегальні циркові гастролі на курорті

Від  третього серпня 2017 року в Україні набрав чинності  закон № 2120-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Це – чимала перемога зоозахисників  у боротьбі за право тварин на нормальне існування на теренах нашої країни. Цей  Закон регулює юридичні нюанси стосовно жорстокого поводження з тваринами: відтепер покарання за такі порушення стало значно суворішим. Приміром,  «жорстоке поводження з тваринами – знущання, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань та не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин» передбачає  накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Станом на 2017 рік розмір штрафу за таке порушення коливається від  3400 до  6800 гривень. За жорстоке поводження з тваринами, що призвело до їх каліцтва або загибелі, нацьковування тварин одну на одну з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, та поширення таких матеріалів передбачають  покарання у вигляді арешту  на термін  до шести місяців або обмеження волі до трьох років. Відтепер звичайний хуліган та недолугий власник собаки двічі подумає перед тим, як калічити власну тварину. Звичайно, без суспільного контролю цей закон буде всього лиш папірцем.

Відповідно до внесених змін в закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», на теренах нашої держави забороняється використання тварини у кориді, створення та діяльність «пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, а також діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води». В законі також уточнено визначення «пересувний звіринець» – спеціально обладнані некапітальні споруди,  тимчасові  приміщення, транспорт, мобільні клітки, огорожі, інші пересувні конструкції,  які використовують заклади культури, цирки, пересувні цирки, гастрольні центри тощо для тримання і транспортування диких тварин з метою їх використання у цирковій, естрадній, розважальній діяльності (публічного і приватного характеру), а також для їх публічної демонстрації,  залучення  до показів, виставок, що не мають наукового значення.
На території курортного Трускавця протягом останніх кількох місяців побували декілька пересувних цирків, які є забороненими вищезгаданим законом. Відповідно до оголошень в ЗМІ та соціальних мережах у Трускавці нещодавно гастролювали цирки: “Kobzov”, “Shekera” “Alazana”, Великий Будапештський. Про гастролі останнього навіть була публікація на офіційному сайті Трускавецької міської ради. Оголошення на сайті ради датується 11 серпня 2017 року, тобто після набрання чинності  усіма змінами до закону «Про жорстоке поводження з тваринами». Попри те, що на курорті фактично заплющили очі на незаконний пересувний звіринець, державна установа ще й зробила йому відверту рекламу та навіть закликала мешканців відвідати шоу. Варто звернути увагу й на те, що дорогами міста розгулював слон, фото цього видовища було масово поширено в  соціальних мережах.
Зазвичай, для розміщення шатра мандрівним циркам необхідно отримати дозвіл від місцевої влади. Якщо у Львові ще 2016 року  виконавчий комітет міської ради ухвалив  рішення про заборону розміщення на території міста пересувних цирків, то в Трускавці таке питання досі не було розглянуто. Шкода, бо ухвалення такого рішення було б ефективним інструментом для дотримання закону.

Марко ФЕДОРЕНКО, Медіа Дрогобиччина №10 (24) від 21 вересня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *