Дрогобич коротко: #FreeSavchenko, забудова біля Стіни плачу і звіт мера

Тарас Кучма заперечив інформацію про спорудження розважального комплексу біля Стіни плачу

Повідомлення, яке останніми днями облетіло деякі ЗМІ і викликало обурення у громаді про намір влади зводити на місці масових розстрілів людей розважальний комплекс, міський голова Тарас Кучма назвав тотальною брехнею і підступною провокацією.

Наявність проекту комплексу поблизу цього місця нинішній керманич Дрогобича підтвердив, проте уточнив, що документ був створений ще до його приходу на пост міського голови. Сьогодні про реалізацію цього плану не йдеться. Тарас Кучма не відхрестився від своїх слів, озвучених на сесії про потребу у науковому дослідженні цього пам’ятного у Дрогобичі місця. 

«У ракурсі того, що хочемо повернути місту історичну цінність, маємо керуватися передусім висновками науковців та істориків. Хто може гарантувати, що кіоски, які стоять нині поблизу Стіни плачу, не споруджені саме на місці розстрілу невинних людей? Якраз науковці покликані відмежувати факти від здогадів і підтвердити або спростувати будь-чиї припущення», – сказав міський очільник. 

Тарас Кучма не приховує, що йому вельми імпонує пропозиція іконописця Лева Скопа оздобити Стіну плачу образом Матері Божої. Таке зображення ідеально, вважає міський голова, гармоніювала б з історичним ареалом і сповна передавало б експресії цього сумнозвісного місця. Втім, цей проект може стартувати, висловив умову Тарас Кучма, коли пройде два попередні етапи: науковий висновок та отримає схвальну підтримку у громади.

У Дрогобичі віче з нагоди уродин Шевченка поєднали з акцією на підтримку Надії Савченко

Сьогодні, 9 березня, у Дрогобичі відбулося покладення квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку з нагоди 202-ї річниці від дня народження поета. Відтак
Шевченковим «Заповітом» розпочалося віче на підтримку Надії Савченко.

«Сьогодні в Московії відбувається судилище над героєм України Надією Савченко, яка заарештована невідомо за що, але яка несе хрест усієї нації, – сказав у своєму виступі секретар міської ради Олег Хрущ. – Весь світ говорить про те, що людина ув’язнена незаконно і її треба звільнити».

Професор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка, Почесний громадянин Дрогобича Омелян Вишневський нагадав Шевченкові слова про те, що «москалі чужі люди».

«Це не емоційний вираз, – каже професор. – Ми генетично різний народ, який має в житті абсолютно протилежну мету і абсолютно іншою дорогою повинен іти. Це переконання приходить із наново прочитаного Шевченка. Пригадаймо рядки такі: «Та не однаково мені, як Україну злії люде присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…». Згадаймо: приспали, обікрали, в огні збудили… Єдине, що, що десь хтось із нас сумнівався, та й Шевченко сумнівався, що буде. І я мушу сказати, що ми дали москалям по зубах – це велика перемога, тому, що ми зупинили той марш Європою, який собі замовив Путін».

Голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання учасників Антитерористичної операції» Микола Кобільник рядками Шевченкової поезії закликав присутніх любити Україну, наголосивши, що з Шевченковим словом українські воїни йдуть в бій і перемагають.

Учасники заходу вимагали від Путіна негайно звільнити Надію Савченко з в’язниці і повернути в Україну. На завершення величаво прозвучав Державний гімн України.

13 березня Тарас Кучма поінформує дрогобичан про свою діяльність за 100 днів


Нещодавно минуло 100 днів діяльності новообраної влади Дрогобича. За цей нетривалий період достеменно вивчено стан справ у місті, напрацьовано нові підходи в управлінні містом, проведено кадрові реформи, започатковано низку проектів. Про все це Тарас Кучма інформуватиме громаду 13 березня у Народному домі ім. Івана Франка. Початок заходу о 14:00.

Законами України не передбачено обов’язкове звітування влади про діяльність за 100 днів, однак для Тараса Кучми і його команди зустріч із громадою є черговою нагодою поінформувати про досягнуте й заплановане, а натомість отримати конструктивні пропозиції та зауваження.

Новизною у відзначенні 100 днів діяльності влади буде те, що кожен охочий зможе у письмовій формі запропонувати своє бачення щодо діяльності та планів міського голови та його команди. Після опрацювання пропозицій від громади усі запитання та відповіді будуть опубліковані на офіційному сайті міської ради та засобах масової інформації. Для повного ознайомлення з інформацією про 100 днів діяльності влади учасникам зустрічі роздадуть повний текст доповіді міського голови.

Чому саме 13 березня відбуватиметься? Саме цього дня виповнюється два роки з дня заснування батальйону імені генерала Кульчицького, до якого ще 2014 року вступив Тарас Кучма. Згодом побратими нинішнього мера делегували його на вибори до місцевих рад у 2015 році. Після того, як Тарас Кучма здобув перемогу у виборчій гонці, відповідно до наказу командування Національної гвардії України, його відрядили з лав ЗСУ із залишенням на військовій службі на строк виконання повноважень міського голови. Тому святим своїм обов’язком, будучи міським головою, Тарас Кучма вважає поінформувати про свою діяльність не тільки дрогобичан, але й своїх бойових побратимів.

Після офіційної частини недільного дійства для дрогобичан та воїнів заплановано концерну програму з нагоди другої річниці створення батальйону імені генерала Кульчицького.

Прес-служба Дрогобицької міської ради