Дрогобиччина коротко: про лікарів-хабарників, мобілізацію, ухвали судів та підприємства-боржники

Затримали лікаря, який вимагав хабар за документи для ухилення від мобілізації

Про це повідомляє прес-служба ГУМВС України у Львівській області.

Лікар однієї з міських лікарень Дрогобицького району був викритий працівниками Управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС України у Львівській області спільно з обласною прокуратурою, 9 липня, під час одержання неправомірної вигоди за надання медичних документів про непридатність до проходження служби у Збройних силах України.

Працівники міліції встановили, що лікар однієї з міських лікарень Дрогобицького району, який є також депутатом місцевої ради вимагав від мешканця району 1000 доларів США за сприяння йому в одержанні медичних документів про непридатність до проходження служби у Збройних силах України.

Правоохоронці, 9 липня, викрили посадовця під час одержання частини неправомірної вигоди в сумі 500 доларів США у службовому кабінеті.

За цим фактом розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

Переселенку з Донбасу оштрафували на 170 тис. грн за організацію казино у Дрогобичі

Дрогобицький міськрайонний суд визнав винною переселенку Донецької області за незаконну організацію грального бізнесу у Дрогобичі (ч. 1 ст. 203-2 КК України).

Згідно із вироком суду, переселенку оштрафували на 170 тис. грн. Суд також постановив конфіскувати гральні автомати та стягнути майже 3,5 тис. грн за проведення комп’ютерно-технічної експертизи.

Як йдеться у матеріалах вироку суду, на початку грудня минулого року жінка переїхала до Львова у зв’язку із складною ситуацією в Україні та в південно-східних областях. Через деякий час вона приїхала у Дрогобич на закупи, де познайомилась із власником більярдного клубу, який здавав в оренду одну з кімнат приміщення.

Вона взяла в оренду цю кімнату, заплативши 3000 грн за два місяці. Пізніше знайшла в інтернеті та купила 12 гральних автоматів. Наприкінці лютого їх доставили у Дрогобич та підключили до користування. На початку березня почали звертатися клієнти, які раніше приходили пограти більярд.

Спочатку жінка сама була адміністратором, а пізніше найняла працівницю за 150 грн в день залежно від виручки й поїхала до Львова. Через кілька днів їй зателефонувала адміністратор та повідомила, що приїхали працівники міліції та вилучили гральні автомати.

 

 

У Дрогобичі заборгованість із виплати зарплати перевищує 7 млн грн

За оперативною інформацією, на 1 липня дрогобицькі підприємства та організації боргують працівникам 7 млн 771 тис. 400 грн. Серед боржників – 7 підприємств міста.

Такі відомості оприлюднені 9 липня на колегії з питань соціально-економічного розвитку, яку провів перший заступник міського голови Петро Суда.

Про це повідомила головний спеціаліст з питань внутрішньої політики міськвиконкому Леся Ясюра.

Зокрема, промислові підприємства допустили борги із зарплати у сумі 7 млн 349 тис. 400 грн. Сумний рекорд у цій статистиці б’є ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» із левовою часткою сукупного зарплатного боргу у розмірі 7 млн 52 тис. 900 грн. У підприємств-банкрутів, серед них ДП «Буджитлосервіс», ТзОВ «Дія» борговий шлейф становить 244 тис. 600 грн, у неактивних підприємств – 177 тис. 400 грн.

Перший заступник міського голови Петро Суда, після заслуховування аналітичної довідки, доручив членам колегії активізувати роботу у напрямку зменшення заборгованості, зокрема, посилити дієвий вплив на керівників підприємств, які не впоралися з виплатою працівникам зароблених грошей.

 

 

У Дрогобичі за 700 тис. грн замостять підхід до Церкви Св. Юра

У Дрогобичі проведуть замощення підходу до пам’ятки дерев’яної архітектури церкви Св. Юра.

Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на першого заступника міського голови Петра Суду.

За словами посадовця, замощення обійдеться орієнтовно у 700 тис. грн, 204 тис. грн закладені у міському бюджеті, решта – додатково залучені кошти.

У планах також – упорядкування території навколо храму, яке за принципом черговості розпочнуть після замощення.

«На найближчому засіданні сесії міської ради буде затверджена проектно-кошторисна документація», – додав П. Суда.


 

У Трускавці створили чотири мобільні групи для оповіщення військовозобов’язаних

Трускавецький міський голова Руслан Козир підписав розпорядження про створення в місті чотирьох мобільних груп для оповіщення громадян, які відповідно до списків військового комісаріату мають бути мобілізовані до Збройних сил України.

Про це повідомили у Трускавецькій міськраді.

Групи очолили заступники міського голови Ігор Паньків та Юрій Яворський, керуючий справами Олег Ковальчин та завідувач господарською службою міськради Теодозій Копко.

За словами завідувача відділу Миколи Гука, до кожної групи ввійшли відповідальні працівники міської ради та дільничні інспектори, які в разі відсутності військовозобов’язаних за місцем проживання та роботи, складатимуть протоколи та відбиратимуть пояснення, проводитимуть роз’яснювальну роботу. За кожною групою закріплена відповідна територія міста.

«У результаті злагоджених дій між органами місцевого самоврядування та правоохоронцями щодо оперативного та якісного оповіщення громадян Трускавець виконав план попередніх призовів та мобілізацій», – зауважив Микола Гук.

Завідувач відділом оборонної та мобілізаційної роботи виконавчого комітету міської ради Юрій Солян вважає, що і 6 хвиля мобілізації у Трускавці пройде теж успішно.


 

Суд зобов’язав Трускавецький водоканал заплати Дрогобичу 5 млн грн боргу

У дію вступило рішення господарського суду, яким ТОВ «Трускавецький водоканал» зобов’язали повернути КП «Дрогобичводоканал» 5 мільйонів гривень боргу 2014 року.

Про це повідомляє   КП «Дрогобичводоканал».

Трускавецькому водоканалу доведеться віддати борги, але вже в примусовому порядку. Заборгованість Трускавецького водоканалу постійно зростає, і сьогодні перевищує 11 мільйонів гривень. В червні Трускавець спожив води на 2,1 млн грн, а заплатив менше половини – всього один мільйон.

Щодо врегулювання конфлікту між ТОВ «Трускавецький водоканал» та КП «Дрогобичводоканал була присвячена чергова зустріч робочої групи. Засідання проходило в Дрогобицькій Ратуші за участі керівників підприємств: Володимира Возняка, директора ТОВ «Трускавецького водоканалу» та Романа Шагали, начальника КП «Дрогобичводоканал», а також представників двох міст, зокрема, заступника міського голови Трускавця Ігоря Паньківа, голови депутатської комісії ЖКГ ТМР Руслана Крамара, представника «Альфа Плюс» Віктора Марченка, а також секретаря Дрогобицької міської ради, в о. міського голови Дрогобича Тараса Метика, першого заступника міського голови Дрогобича Петра Суди та голови бюджетної комісії Миколи Лужецького.

Як повідомив Роман Шагала, для оплати за спожиту електроенергію в червні підприємству бракувало 505 тисяч гривень. Головною умовою «Львівобленерго» невідключення електроенергії – це стовідсоткова поточна оплата при виконанні якої борг буде покрито за рахунок субвенцій різниці в тарифах. Якби Трускавецький водоканал розрахувався за послуги повністю, то дрогобицьке підприємство виконало б умови поставлені енергетиками, та оскільки цього не сталося, «Дрогобичводоканал» можуть відключити від електроенергії.

Так виглядає, що Трускавецький водоканал очікує сумна перспектива банкрутства: судами юридично встановлена велетенська заборгованість Трускавця перед Дрогобицьким підприємством, Кабінет Міністрів опирається прийняттю постанови, яка б встановила окремий тариф для підприємств каналізаційно-водопровідної галузі, що перебувають в аналогічній ситуації як і ТОВ «Трускавецький водоканал», а виконавчий комітет міста-курорту всупереч реаліям не піднімає тариф до економічно обґрунтованого, тобто у підприємства просто не буде коштів розраховуватись за отримані послуги.

Трускавецька міська рада як співзасновник ТОВ «Трускавецький водоканал» має усвідомити, що для виконання рішення суду скоріш за все буде накладено арешт на майно підприємства, й чим довше ситуація з нарощуванням боргів буде продовжуватись, тим більше майна трускавецької громади, яке вкладене в підприємство буде продано для погашення заборгованості. Керівництву міста необхідно вжити рішучих заходів для відновлення платоспроможності підприємства і погашення заборгованості, або прийняти рішення про припинення його збиткової діяльності, – йдеться у повідомленні.


 

У Дрогобицькому районі влада допоможе сільрадам шукати резерви наповнення бюджету

У Дрогобицькому районі 21 сільська, селищна рада з 47 не виконують бюджет. У деяких сільських радах виконання становить менше 50%.

Про це повідомили у секторі з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю РДА.

Голова райдержадміністрації Максим Лісогор вважає, що такого критичного стану у наповненні бюджету можна було б не допустити, якщо б робота фінансового управління з сільськими, селищними радами велась на належному рівні.

«Фінуправлінню необхідно координувати свої дії з податковою інспекцією і на основі їхньої бази працювати з органами місцевого самоврядування. Якщо місцеві голови самі не можуть дати ради, потрібно допомогти їм шукати резерви, які існують на кожній території. Це – сплата акцизу, орендна плата за землю та інше», – наголосив голова РДА.

Максим Лісогор доручив провести спільну зустріч податківців і фінансистів з місцевими радами. За необхідності – відвідати найбільш проблемні села та попрацювати з їхньою владою і потенційними платниками податків.


 

У Дрогобицькому районі беруться за порятунок освітньої галузі

У Дрогобицькому районі галузь освіти перебуває в критичному стані. Такого висновку дійшов голова Дрогобицької райдержадміністрації Максим Лісогор, заслухавши звіт в.о. керівника відділу освіти Івана Стецка.

Про це повідомили у секторі з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю.

Кадрова політика попередніх років, коли педагогічні працівники працевлаштовувалися на неповну зайнятість (від 1 до 8 годин) спричинила значні фінансові проблеми та навантаження на бюджет. Тому Максим Лісогор доручив керівнику освіти негайно впорядкувати штат галузі, провести необхідні заходи з оптимізації, щоб наприкінці року не загнати ситуацію в безвихідь.

Очільник району поставив також завдання укласти з підприємцями, які здійснювали харчування школярів, угоди на оренду харчоблоків. Це необхідно зробити для того, щоб не занапастити обладнані шкільні їдальні.

«Потрібно зберегти діючі харчоблоки, де діти зможуть купити собі гарячий обід чи булочку. І коли з’являться кошти для безкоштовного харчування пільгових категорій, не доведеться шукати, хто, де і на яких умовах їх буде харчувати», – сказав голова райдержадміністрації.

Максим Лісогор наголосив на необхідності більш активної роботи відділу для забезпечення шкіл твердим паливом та впровадження заходів з енергозбереження


 

На Дрогобиччині об’єднають зусилля у боротьбі з борщівником Сосновського

У Дрогобицькому районі Львівщини об’єднають зусилля управління водного господарства, лісгоспу та дорожньої служби щодо об’єднання зусиль для боротьби з борщівником Сосновського.

Таке рішення було прийнято сьогодні, 8 липня, на нараді в гірському с.Новий Кропивник за участю голови райдержадміністрації Максима Лісогора і директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олексія Балицького.

Про це повідомили у секторі з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю РДА.

За словами керівника сектору Лесі Луців, на нараді також йшлося про необхідність оперативного та ефективного використання коштів природоохоронного фонду, що допоможе вчасно і систематично проводити необхідні агротехнічні заходи боротьби з бур’яном.

Нагадаємо, у Дрогобицькому районі борщівник Сосновського поширений на площі майже 122 га. Найбільше його вздовж берегів р. Стрий на території Новокропивницької сільської ради.

У ці дні в Дрогобицькому районі поблизу сіл Бистриця, Новошичі, Лужок Долішній та в урочищі «Водокачка» на  межі Дрогобицького та Самбірського районів повним ходом йде боротьба з  борщівником Сосновського.

Вздовж дороги обкошування проводиться силами філії «Дрогобицький райавтодор», задіяно трактор-косарку, що дає змогу за зміну обробити приблизно 20 кілометрів узбіччя доріг.

До боротьби з небезпечною рослиною залучено засуджених, які мають право працювати за межами колонії. Як розповів начальник Дрогобицької виправної колонії №40 Вадим Кутовий, між Дрогобицькою райдержадміністрацією та очолюваною ним установою установою укладено відповідну угоду і вже протягом двох тижнів засуджені успішно виконують роботи із боротьби з борщівником Сосновського на території Дрогобицького району, зокрема в даний момент в урочищі «Водокачка» вздовж річки Бистриця, а раніше – поблизу Нового Кропивника вздовж берега річки Стрий

За словами заступника голови райдержадміністрації Івана Мізерника, в районі використовують різні методи боротьби з борщівником Сосновського: агротехнічний, механічний та хімічний.

Нагадаємо, що у Дрогобицькому районі борщівник Сосновського поширений на площі майже 122 га.


 

У Бориславі на третину збільшилася заборгованість із виплати зарплати

У Бориславі заборгованість з виплати заробітної плати зросла з початку року на 31,5% (або 307 тис. грн) та становить 1, 284 млн грн.

Про це повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради Ірина Цапів.

Заборгованість із виплати заробітної плати формують три економічно активні підприємства: ТДВ «Бориславський експериментальний ливарно-механічний завод» (ТДВ «БЕЛМЗ»), де заборгованість становить 187 тис. грн, «Взутєва фабрика» – 124 тис. грн та КП «Бориславодоканал», де заборгували заробітну плату працівникам на суму 401 тис. грн.

Також заборгованість із зарплати є на двох економічно неактивних підприємствах на двох підприємствах-банкрутах.